Sony misstänker nordkoreansk hackare

Publicerad

Filmstudion Sony Pictures Entertainment undersöker om hackare som arbetat på uppdrag av Nordkorea kan ligga bakom den cyberattack som förra veckan sänkte studions nätverk, uppger nyhetssajten recode.net.

Enligt källor bekanta med ärendet tror studion och säkerhetsrådgivare att de som låg bakom attacken varit baserade i Kina, på uppdrag av Nordkorea.

Cyberattacken kommer strax innan filmen ”The Interview”, som studion producerat, ska släppas. Filmen handlar om en CIA-plan att lönnmörda den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un. Nordkoreanska medier har rapporterat om hot om ”hänsynslös hämnd” mot USA och andra nationer om filmen släpps.

I filmen, som är en komedi, spelar skådespelarna Seth Rogen och James Franco journalister som lyckas få till en intervju med Kim Jong-UN. Journalisterna värvas sedan av CIA för att döda den nordkoreanska ledaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.