Sopor handlas för miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Den internationella handeln med sopor i uppgår enligt vissa beräkningar till omkring 500 miljarder kronor per år. SVT:s Malin Syrstad träffade sopmäklaren Neil Grimstone.

Handel med sopor blir en allt viktigare del av världshandeln. Länder som Kina och Indien återvinner sopor eftersom innehållet många gånger är lika mycket värt återvunnet som nytt. Här i Sverige bränner värmeverk sopor från Europeiska länder som Italien. Och precis som mäklare för råvaror som järn och kakao så finns de som förmedlar sopor.

Neil Grimstone tar emot i sin trädgård i villan i Reigate utanför London. Hans jobb är att handla med avfall och förmedlar över 150 000 ton sopor om året. Sopor har blivit mer och mer lukrativt i takt med att världen ändrat inställning till varan.

-Idag betraktas sopor mer som en resurs att utnyttja än som nåt man vill gömma undan. Just idag har jag arbetat åt en kund i Finland som återvinner motorolja från bilar, säger Neil Grimstone.

Kunden är ensam i världen om att återvinna använd motorolja för bilar för att göra ny olja. Men till skillnad från börshandel så är det inga snabba klipp och Neil har inget flashigt kontor. Han jobbar hemifrån när han inte reser på kundbesök.

-När jag inte reser är jag här, men jag reser oftast till Italien, Norge eller inom Storbritannien. I vår bransch handlar det mer om relationer. Det krävs mer förtroendebyggande på bägge sidor.

Mångmiljardindustri

Handeln med avfall över världen har mångfaldigats dom senaste tio åren. Vissa uppskattningar säger att handeln är värd omkring 500 miljarder kronor per år. Neil visar oss mönstren på en karta på hans kontor. Hushållsavfall från Storbritannien och Italien blir till värme och el i Nederländerna, Tyskland och Skandinavien. Papper från Europa som återvinns i Kina eller elavfall till Indien.

EU försöker få medlemsländerna att sluta lägga på hög. Storbritannien som redan har världens högsta skatt på deponerat avfall höjer den därför nästa år. Så möjligheterna för Neil att sälja sopor från brittiska hushåll blir bara bättre. Samtidigt tycker Neil att vi borde bränna mindre och återvinna mera. Men då skulle ju han bli utan jobb?

-Ja då får väl jag hitta på nåt annat! skrattar Neil.

Se mer om sophanterinegn i världen i Korrerspondenterna kl 22.15 i SVT ikväll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.