Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns en smak för alla”, säger Morgane, men snart kan Frankrike förbjuda engångsvapes. Foto: SVT

Franska ungdomar lockas av engångsvapes – med söta smaker i glada färger

Uppdaterad
Publicerad

Bubblelgum, persika, äpple. Glada färger. De små engångsvapesen påminner om godis, och de är populära bland de unga tonåringarna. Även i Sverige visar underökningar att allt fler unga provar röka e-ciggaretter.

Men nu kan ett förbud mot engångsvarianterna vara nära i Frankrike.

I Frankrike är elektroniska cigaretter, eller vapes som de också kallas, populära. Det finns en uppsjö smaker och varianter. Gemensamt för alla är att de drivs av batterier, både omladdningsbara och för engångsbruk. Engångsvarianten, som kallas ”les puffs” i Frankrike, slängs efter ungefär 3-5 dagar.

Och det är engångsvarianterna som man nu vill förbjuda. För trots att det inte är tillåtet att sälja till minderåriga så är de lätta att få tag på.

– Det är ingen tobaksaffär som kollar ålder, säger Morgane, 17 år i Lille.

En fjärdedel svenska unga testar

Enligt en undersökning från anti-tobaksorganisationen ACT, har 13 procent av ungdomarna i åldern 13-16 år har vejpat. I Sverige uppgav 24 procent av niondeklassarna att de hade testat någon typ av vape förra året när Centralförbundet för alkohol och narkotika, CAN, gjorde sin årliga skolundersökning.

Men i december kan det dock vara slutpuffat för franska ungdomar.

– Jag tror inte att det kommer hända, det är alldeles för populärt, säger Eva, 17 år i Lille.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.