Bilder från den ideella organisationen Samaritan Aviation som hjälpt till att evakuera de boende på ön Kadovar i Paua Nya Guinea när vulkanen oväntat fick ett utbrott. Foto: Samaritan Aviation

Sovande vulkan vaknade oväntat till liv

Uppdaterad
Publicerad

En vulkan i Papua Nya Guinea som aldrig haft något känt utbrott har plötsligt vaknat till liv.

500 människor har evakuerats och man vet ännu inte hur våldsamt vulkanutbrottet kommer att bli.

Vulkanen på ön Kadovar i Papua Nya Guinea har börjat släppa ut aska.

Kan påverka flyget  

– Det är ett pågående utsläpp av vulkanaska just nu, säger Cheyne O´Brien, som jobbar på Darwin Volcanic Ash Advisory Centre, till nyhetsbyrån Reuters.

Askmolnen har nått över 2000 meters höjd och askan sprids väst-nordväst.

Om vinden ändrar riktning kan askan komma att påverka flyget i området.

Alla boende på ön har evakuerats och ingen människa har omkommit, säger den amerikanska ideella organisationen Samaritan Aviation, till Reuters.

Det finns risk för att vulkanutbrottet blir våldsamt och orsakar efterföljande tsunamis.

Piratens dagböcker

Vulkanen har inte haft några utbrott i modern tid och alla trodde att den inte längre var verksam.

Det finns inte heller några rapporter om tidigare utbrott, men forskare spekulerar i att Kadovar kan ha varit en av två ”brinnande öar” som finns omnämnda i dagböckerna efter den kände britiiske piraten William Dampier.

Dampier kan ha sett Kadovars sista utbrott under sina resor på jakt efter den mytomspunna kontinenten”Terra Australis”, säger Chris Firth, vulkanexcpert vid Macquarie University till Reuters.

Vulkanexperter följer nu utbrottet med stort intresse.

– Det är svårt att förutse vad som kommer att hända eftersom det inte finns något liknande att jämföra med, säger Chris Firth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.