Sovjetisk rymdfarkost har kraschat på jorden – efter över 50 år i rymden

Uppdaterad
Publicerad

Den sovjetiska rymdfarkosten Kosmos 482 har på lördagen kraschat någonstans på jorden. Var den kom in är till en början inte känt.

EU:s kontor för rymdövervakning bekräftar att rymdfarkosten Kosmos 482 gjorde ett ”okontrollerat återvändande” mot jorden på lördagen. Detta efter att ha cirkulerat okontrollerat i omloppsbana i över 50 år, skriver nyhetsbyrån AP.

Kosmos sköts upp i rymden av Sovjetunionen i mars 1972. Slutdestinationen var ett utforskande av Venus, men det misslyckades då den aldrig kom ur omloppsbana.

En stor del av rymdsonden kom tillbaka till jorden inom ett decennium. Och nu har även de sista delarna – en landare på uppskattningsvis 1 meter i diameter som väger strax under 500 kilo – återvänt med en kraschlandning.

Men var den har landat är inledningsvis oklart. Tidigare var prognosen att den skulle slå ner longitudmässigt någonstans mellan London och Sydamerikas södra spets. Även aktivitet från solen har bidragit osäkerheten samt rymdfarkostens försämrade tillstånd efter så lång tid i rymden.

Risken för att någon skulle bli träffad av skrot från farkosten bedöms som extremt låg, enligt forskare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.