Späckhuggare dödade sin tränare

Uppdaterad
Publicerad

En tränare dödades på onsdagen av en späckhuggare i nöjesparken Sea World i Orlando. Olyckan inträffade strax före en föreställning och anläggningen utrymdes direkt efteråt.

Den kvinnliga tränaren klappade späckhuggaren på huvudet då den tog tag i henne och drog ner henne i bassängen, sade Chuck Tompkins, ansvarig för djurverksamheten på Sea World.

Tidningen Orlando Sentinel citerade ett ögonvittne som berättade att späckhuggaren hade hoppat upp ur vattnet, gripit tag om kvinnans midja och dragit ner henne i vattnet där hon drunknade.

Svensk expert tvivlar

Möjligen kan späckhuggaren ha uppfattat det hela som en lek, enligt Mats Amundin, delfinexpert på Kolmårdens djurpark.

-Det handlade nog inte om en regelrätt attack. Troligen ville späckhuggaren leka och plockade då med sig tränaren ner i vattnet. När späckhuggare vill döda skakar de bytet våldsamt, säger Amundin till TT.

Attacker på människor i det vilda är däremot ett näst intill okänt fenomen, men i fångenskap finns det dock ett 20-tal allvarliga fall sedan man började hålla djuren i akvarier på 1970-talet.

Samma späckhuggare

Späckhuggare, med namnet Tilikum, har enligt Flordia-tidningen varit inblandad i två tidigare dödsfall. Den kopplas samman med en olycka där en tränare drunknade i en nöjespark i Kanada 1991, där den uppträdde då.

Djuret såldes till Sea World i Orlando 1992 och var inblandad i en andra olycka 1999, då en naken man hittades död i bassängen. Mannen tros ha dröjt sig kvar eller smugit sig in efter stängningen för att bada med späckhuggaren.

”Onödig tragedi”

Kvinnan som dödades på onsdagen beskrevs av parkens chef Dan Brown som en av de mest erfarna tränarna, som jobbat för Sea World i 16 år.

Djurrättsorganisationen PETA beskrev olyckan som en ”onödig tragedi”: ”I åratal har PETA uppmanat Sea World att sluta stänga in havslevande däggdjur i anläggningar som för dem är av ett badkars storlek. Det är inte förvånande att dessa väldiga, kloka djur får utbrott”, hette det i uttalandet.

TT-Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.