SVT:s Kina-korrespondent Ulrika Bergsten förklarar: Det här behöver du veta om folkkongressen. Foto: Andy Wong/SVT

Spänd förväntan när den kinesiska folkkongressen möts

Publicerad

Nu ska tonen sättas för Kinas politik det närmaste året. Premiärminister Li Keqiang levererar sin rapport till den årliga folkkongressen som samlas i Folkets sal vid Himmelska Fridens torg i Peking med start på fredag. I år är rapporten av extra stort intresse, eftersom världens näst största ekonomi är hårt pressad. Kinas tillväxt har minskat de senaste åren och pandemin lägger givetvis extra sten på bördan.

Vad ska man ha koll på?

I premiärministerns rapport brukar de ekonomiska målen avseende arbetslöshet, inflation och underskott i statskassan beskrivas. Även om det ryktas att man i år inte kommer att precisera några mål, eftersom det råder så pass stor osäkerhet om framtiden. Internationella bedömare tror att Kinas ekonomi kommer växa med omkring 1,8 procent under 2020, en knapp tredjedel av tillväxten år 2019.

Vilken betydelse har folkkongressen?

De flesta beslut av betydelse är redan fattade. Inte formellt, men det händer väldigt sällan att någon delegat röstar mot de framförda förslagen. Kommunistpartiet brukar använda folkkongressen för att annonsera stora politiska och personella förändringar, som när man 2018 skrotade tidsbestämda mandatperioder för partiets generalsekreterare, de facto presidentposten i Kina. Det öppnade för möjligheten att Xi Jinping sitter kvar på på livstid.

På agendan

Omvärlden väntar också på nyheter om hur Kina ska hantera den pågående krisen i Hongkong; hur man ska bemöta de ökande kraven på att släppa in Taiwan i WHO (Världshälsorganisationen) och om man kommer att medverka till att utreda coronapandemins ursprung utan att begränsa andra länders insyn. På agendan i år finns också en ny civillagstiftning som reglerar frågor som äktenskap, kontraktsrätt, arv och hur bostadsägandet ska regleras.

Symbolvärde

Kongressen brukar normalt hållas i mars varje år, men i år sköts mötet upp på grund av coronautbrottet. Flera av årets överläggningar kommer också att ske virtuellt. Endast ett begränsat antal journalister släpps in och alla presskonferenser sker via videolänk.

Att folkkongressen ändå hålls anses vara ett tecken på att landet är på väg tillbaka, även om vägen till full ekonomisk återhämtning är lång. Den kinesiska ekonomins utmaningar att hålla arbetslösheten nere och öka den inhemska efterfrågan är monumentala. Få tror att Kinas ekonomi kommer att fortsätta växa i samma takt som den gjort de senaste decennierna, men vägen Kina väljer att gå för att få hjulen att snurra igen väcker stort intresse i omvärlden. Kommer man börja pumpa in pengar i systemet för att åtminstone hyfsa BNP-siffrorna? Eller kommer man att ta tillfället i akt och genomföra långsiktiga strukturförändringar som att rensa ut icke hållbara företag, enligt devisen slösa aldrig bort en kris?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.