Den spanska militären har fått i uppdrag att desinficera byggnader och offentliga platser för att förhindra spridningen av coronaviruset Foto: AP/TT

Förvärrat läge i Spanien – äldre lämnas att dö

Uppdaterad
Publicerad

Läget i Spanien har förvärrats drastiskt de senaste dagarna och landet kämpar nu för att hålla ihop. I Madrid förvaras kroppar i en ishall och militären vittnar om att personer på äldreboenden hittats döda i sina sängar.

Spansk militär som fått i uppdrag att desinficera ålderdomshem har hittat flera äldre personer övergivna och i vissa fall döda i sina sängar.

En utredning har nu upprättats och landets försvarsminister Margarita Robles säger att den inhumana behandlingen inte kommer att accepteras.

– Vi kommer att vara oförsonliga när det gäller detta och vårt budskap är mycket tydligt: lagens fulla tyngd kommer att falla på dem som inte uppfyller sina skyldigheter, sade hon under en intervju på måndagen, enligt The Guardian.

Bredare spridning än i Italien

Spanien är ett av det länder som drabbats värst av coronapandemin. Hittills har 2700 personer dött och 40 000 bekräftats smittade, enligt spanska El País, som också skriver att viruset nu sprider sig både snabbare och bredare än i Italien. På tisdagen bekräftades hela 514 nya dödsfall kopplade till coronaviruset, vilket är den högsta dagsnoteringen hittills.

De senaste dagarna har det skett en stor ökning i antalet fall i regioner som tidigare varit opåverkade. Förutom Madrid, La Rioja och Aragonien har spridningen nu tagit fart i Katalonien, Kastilien och León, Kastilien och La Mancha, samt Valencia.

Ishall används som bårhus

Det råder nationellt nödläge i hela landet och endast matbutiker, apotek, tobakshandlare och bensinstationer håller öppet. Isrinken i Palacio de hielo i norra Madrid används numera som bårhus sedan staden begravningsplatser slutat ta emot döda personer eftersom skyddsutrustning saknas.

På måndagen presenterade den spanska regeringen en rad nya åtgärder för att stötta de som drabbas ekonomiskt av krisen. Bland annat kan de mest utsatta tillfälligt undantas från att betala hyra och bidragen till egenföretagarna utökas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.