Spanien ska bygga läger för 7 000 migranter på Kanarieöarna

Uppdaterad
Publicerad

Spaniens regering har lovat att bygga läger för runt 7 000 migranter på Kanarieöarna för att möta den stora mängd människor som tagit sig till ögruppen och tvingat tusentals att sova utomhus, rapporterar Reuters.

Regeringens löfte kom efter att myndighetsrepresentanter besökt hamnen i Arguineguin på Gran Canaria. Besöket gjordes sedan den lokala borgmästaren larmat om ”omänskliga förhållanden” med över 1 000 migranter fortfarande strandade vid kajen.

– Vi står inför en mänsklig tragedi och ingen kan eller bör se åt ett annat håll, säger försvarsminister Margarita Robles vars departement redan har förvandlat ett militärt lager till läger för 800 personer.

Migrationsminister Jose Luis Escriva uppger att fler tillfälliga läger kommer att sättas upp i december på Gran Canaria, Teneriffa och Fuerteventura, dit de flesta migranterna anländer, medan regeringen jobbar på en mer permanent lösning.

17 000 personer har kommit till Kanarieöarna

Hittills i år har runt 17 000 personer kommit över Atlanten till Kanarieöarna från Nordafrika, vilket är över 10 gånger fler än i fjol. 

Anledningen är coronapandemin som gjort att länder såsom Marocko stängt sina gränser, vilket gjort att många förlorat sina turistinkomster och därför desperat sökt sig över havet till Kanarieöarna.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.