Spanien är på väg att legalisera dödshjälp. Bilden visar protester i Madrid i samband med omröstningen. Foto: LUCA PIERGIOVANNI/EPA/TT

Spanien på väg att legalisera dödshjälp

Publicerad

Spaniens parlament har röstat igenom ett lagförslag om att tillåta aktiv dödshjälp inom vården. Lagförslaget väntas även få grönt ljus i senaten, rapporterar AP.

Spanien kan vara på väg att legalisera aktiv dödshjälp och läkarassisterat självmord inom vården. På torsdagen röstade parlamentet i Madrid igenom lagförslaget som ska tillåta patienter som lider av obotliga sjukdomar eller ”outhärdliga permanenta tillstånd” att få hjälp att avsluta sina liv, rapporterar AP.

Beslutet antogs med röstsiffrorna 198-138. Den spanska koalitionsregeringen och flera andra partier stöttade lagförslaget, medan det konservativa Partido Popular och högerextrema Vox röstade nej.

I samband med omröstningen samlades en grupp demonstranter utanför parlamentshuset i huvudstaden och viftade svarta flaggor med dödsskallar i protest mot lagen.

Men trots kritiska röster väntas även den spanska senaten ge grönt ljus för lagförslaget.

– Vårt samhälle kan inte stå passivt inför den oacceptabla smärta som många människor lider av, säger Spaniens hälsominister Salvador Illa.

Ska kunna vägra

Enligt den nya lagen ska hälso- och sjukvårdspersonal få assistera patienter som vid fyra olika tillfällen har uttryckt en önskan om att dö. Patienterna ska lida av ”en allvarlig och obotlig sjukdom” eller av ett ”försvagande och kroniskt tillstånd” som personen anser ”outhärdligt”, enligt AP.

Hälso- och sjukvårdspersonal ska ha möjlighet att vägra delta i processen, enligt lagförslaget.

Eutanasi – när en läkare på medicinsk väg bidrar till eller orsakar en patients död – tillåts i dag i Belgien, Kanada, Colombia, Luxemburg, Nederländerna och Schweiz. I vissa amerikanska delstater är läkarassisterat självmord, då patienten själv tar den dödliga dosen, lagligt.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt:

• Ring alltid 112 i akuta lägen

• Mind Självmordslinjen. Anhöriga kan också höra av sig

Telefon: 90101 (Dygnet runt)

chat.mind.se/mejlsvar@mind.se

• Föräldralinjen

020 – 85 20 00 (10.00-15.00)

• Jourhavande medmänniska

08-702 16 80 (21.00-06.00)

• Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd

020 – 18 18 00 (19.00-22.00)

• Vårdguiden – 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.