Foto: Pablo Torres, SVT

Ljusglimt i Spanien – trots rekordmånga dödsfall

Uppdaterad
Publicerad

Spanien är ett av de länder som är värst drabbat av covid-19 och under tisdagen rapporterade landet 849 nya dödsfall på bara ett dygn – det högsta antalet hittills, skriver AP.Nu utkämpar landet en hård strid mot viruset. Men det finns ljus i mörkret: antalet nya coronafall per dag fortsätter att sjunka.

Spanien ligger i krig med det nya coronaviruset. Enligt AP uppger spanska myndigheter att deras intensivvårdsplatser i åtminstone hälften av landets regioner snart är fulla, vilket har lett till flera provisoriska lösningar.

Hotellrum har förvandlats till sjukhussalar. Bibliotek, sportanläggningar och utställningshallar har gjorts om till fältsjukhus och en isrink i Madrid har fått bli bårhus.

Respiratorer förflyttas mellan regionerna så att de värst drabbade områdena får sina behov täckta, och enligt Maria José Sierra på spanska hälsomyndighetens kriskoordineringsavdelning kan det inte uteslutas att patienter kan bli tvungna att flyttas.

Finns hopp

Men trots det nattsvarta läget med bristande resurser och 8 189 bekräftade döda finns det ljusglimtar: På måndagen rapporterade BBC att antalet nya smittade per dag i Spanien nu ökar med tolv procent, jämfört med 20 procent per dag före den 25 mars.

– Det stämmer att vi i dag ser en liten ökning, säger José Sierra enligt TT, men förklarar sedan att den nedåtgående trend som tidigare noterats fortsätter.

Kraftiga restriktioner

För att fortsätta stävja virusets framfart har Spanien infört strikta restriktioner. Religiösa sammankomster har enligt TT förbjudits fram till den 11 april och det är inte tillåtet att hålla begravningar eller minnesceremonier i hemmet.

Jordfästningar är fortfarande tillåtna, men då får endast tre deltagare närvara förutsatt att de även håller ett avstånd från varandra på minst två meter.

I övrigt får ingen lämna hemmet förutom för att ta sig till jobbet, söka vård eller göra nödvändiga inköp. Alla butiker utöver livsmedelsbutiker, apotek och de som säljer nödvändiga artiklar håller stängt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.