I Valencias hamn har folk samlats för att ta emot fartyget Aquarius. En grupp kvinnor tillverkar skyltar där det står ”Välkomna!”. Foto: SVT

Spanien tar emot flyktingarna som Italien nekar

Uppdaterad
Publicerad

Hamnstaden Valencia i Spanien förbereder sig för att ta emot fartyget Aquarius med drygt 600 migranter och flyktingar som Italien inte tar emot. Men i Spanien är det inte längre lika enkelt för migranter att etablera sig som det var före den ekonomiska krisen.

I hamnen har folk samlats för att ta emot fartyget Aquarius. En grupp kvinnor tillverkar skyltar där det står ”Välkomna!”.

Spanska myndigheter har gett migranterna tillstånd att stanna en tid för att kunna söka asyl. Båten var på väg mot Italien, men efter att landets nye inrikesminister Matteo Salvini nekat båten att lägga till i Italien blir det nu Spanien.

Svårare för migranter nu 

Men i Spanien är det inte längre lika enkelt för migranter att etablera sig som det var före den ekonomiska krisen.

Idriss Tchamba från Kamerun kom till Spanien i en liten gummibåt för tio månader sedan. Han har inte sökt asyl, men däremot jobb. Hittills förgäves. Utan papper är det nästan omöjligt, säger han.

Hör Idriss Tchamba i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.