Den spanska regeringen tar kontrollen över Kataloniens regionala poliskår, Mossos d'esquadra, enligt spanska medier. Foto: AFP

Spanien tar över Kataloniens poliskår

Uppdaterad
Publicerad

Den spanska regeringen tar kontrollen över Kataloniens regionala poliskår, Mossos d'esquadra, för att förhindra den planerade folkomröstningen om katalansk självständighet. Det rapporterar flera spanska medier.

Åklagarmyndigheten i Madrid begärde i veckan att inrikesdepartementet skulle ta kontroll över samtliga poliskårer i Katalonien, inklusive Mossos d'esquadra, för att stoppa den av författningsdomstolen förbjudna omröstningen. På lördagen kallade den högste åklagaren i Katalonien, José María Romero de Tejada, till sig de högsta polischeferna i regionen för att meddela beslutet.

Poliskåren protesterar

Den katalanska poliskårens chef Josep Lluís Trapero har enligt den katalanska tidningen Ara protesterat mot åklagarmyndighetens begäran eftersom han anser det vara olämpligt att polisen lyder under en annan förvaltningsapparat än den som formellt ska styra den.

Kataloniens självständighetskamp

Enligt inrikesdepartementet handlar det inte om att ta kontrollen från Katalonien, utan om att bättre koordinera de olika polisstyrkorna i regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet