Den spanska regeringen säger att de katalanska ledarna får till på måndag på sig att förklara om de utropat självständighet eller inte. Foto: TT

Spaniens deadline på Katalonien: Får till på måndag att förklara sig

Uppdaterad
Publicerad

Den spanska regeringen säger att de katalanska ledarna får till på måndag på sig att förklara om de utropat självständighet eller inte, rapporterar Reuters.

Under tisdagen höll Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont ett tal i det katalanska parlamentet där han meddelade att planerna på självständighet finns kvar och hänvisade till folkomröstningen där ja-sidan vann, men att det får vänta. Han har även efterlyst en dialog med Madrid-regeringen.

Samtidigt skriver nyhetsbyrån AP att Puigdemont under tisdagskvällen skrivit på ett dokument som katalanska tjänstemän menar var en självständighetsförklaring.

Extrainsatt möte

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har under onsdagen hållit ett extrainsatt ministermöte för att bemöta Puigdemonts tal. Han menar att det inte finns ett land i världen som skulle erkänna Kataloniens rätt till självbestämmande. Han kräver raka besked från Puigdemont och talade även om att Spanien har möjlighet att införa artikel 155 som innebär att Madrid-regeringen tar över kontrollen av Katalonien.

Press från olika håll

Frågan är nu hur Puigdemont tänker hantera den press som kommer från den spanska regeringen, EU och från de olika falangerna i den egna regionregeringen.

-Skulle den spanska regeringen ge efter nu och ta en dialog vid kvart i tolv, då skulle det vara ungefär som att förhandla med någon som hotar en. Men regeringen har nog insett att man behöver hantera det här problemet, säger Jakob Lewander, statsvetare vid Svenska institutet för europapolitiska studier.

En tredje väg

Oppositionsledaren Pedro Sanchez, partiledare för socialistiska PSOE, menar dock att en tredje väg är aktuell. Sanchez uttalade sig efter Rajoys uttalande och förklarade att han hade kommit överens med premiärministern om att se över en grundlagsändring, för att reformera sättet regionerna, inklusive Katalonien, styrs.

Sanchez vill att debatten ska fokusera på ”hur Katalonien stannar i Spanien, inte hur det lämnar”, uppger nyhetsbyrån AFP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet