Foto: TT

Spaniens högsta domstol häver lokalt tjurfäktningsförbud 

Uppdaterad
Publicerad

Tjurfäktning har varit förbjudet i Katalonien i Spanien sedan 2010. Men under torsdagen hävdes detta förbud av spanska författningsdomstolen . Den menar att förbudet går emot en nationell lag som skyddar tjurfäktning som en del av det spanska arvet.

Redan 1991 förbjöd Kanarieöarna tjurfäktning. 2010 följde Katalonien deras exempel och blev den andra spanska regionen som ville se ett stopp på sporten. Men nu häver spanska författningsdomstolen förbudet. När det kommer till lokala förbud har Katalonien rätt att ta sina egna beslut, men författningsdomstolen menar att tjurfäktningen är en så pass viktig del av det spanska arvet att det inte får förbjudas.

Katalonien och Spanien

Relationen mellan Katalonien och Spanien har varit ansträngd i över 100 år. I Katalonien pratar många katalanska och stor del av befolkningen vill ha självstyre. När förbudet mot tjurfäktning infördes 2010 sas anledningen vara att skydda tjurarna, men det kan också ha varit ett steg mot ett ökat självstyre. Andra tjurrelaterade sporter som tjurrusning där tjurarna har eldklot och fyrverkerier fastsatta vid sina horn är fortfarande tillåtet i regionen.

Elva av tolv ledamöter i författningsdomstolen röstade i frågan. Slutresultatet blev 8-3 till sidan som ville upphäva förbudet. Kataloniens lokala regeringen har däremot förklarat att de inte kommer att lyssna till domslutet, rapporterar TT.

Jordbruksbidrag till tjurfäktning

Frågan om tjurfäktningen har också lyfts i EU. Jordbruksbidrag på cirka 1,2 miljarder årligen kan användas av spanska bönder för att föda upp fäktningstjurar. För ett år sedan röstade EU-parlamentet för att bidraget skulle tas bort. EU:s ministerråd tog däremot inte med beslutet i budgeten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer