Foto: TT

Madrid straffar Kataloniens regering – utlyser nyval

Uppdaterad
Publicerad

I Barcelona hölls stora demonstrationer under lördagskvällen mot Madrid-regeringens förslag att avsätta Kataloniens regionregering och utlösa nyval. Makthavarna i Katalonien föreslås ersättas av ministrar från Madrid i ett åtgärdspaket som nu skickats till den spanska senaten.

Spaniens regering viker inte från sin linje och vill att Kataloniens regionalregering avsätts. Samtidigt som man starkt begränsar självstyret vill man från Madrids sida utlysa ett nytt regionval inom sex månader.

Självstyret ska inte dras in helt, säger Mariano Rajoy på en presskonferens. Däremot måste makthavare som brutit mot lagen i samband med folkomröstningen, för tre veckor sedan, bort.

Kataloniens självständighetskamp

– Jag vill utlysa val så fort normaliteten är tillbaka, säger Rajoy.

Åtgärderna som nu föreslås sker med hänvisning till artikel 155 i Spaniens grundlag, som ger Madrid-regeringen makt att skydda ”Spaniens allmänna intressen” om någon region inte fullföljer sina åtaganden. Nu ska den spanska senaten fatta det slutgiltiga beslutet.

Utspelet från Madrid bidrog till att dagens manifestation i Barcelona övergick till ett protestmöte. Några större våldsamheter har dock inte rapporterats.

Kallar situationen för ”exceptionell”

Rajoy menar att de tvingas till denna ”exceptionella” åtgärd för att lösa den regeringskris som uppstått i landet.

– Det finns inget land i världen som är villigt att tillåta en sådan situation som äger rum här och nu. Regeringen hade tidigare många möjligheter att tillämpa artikel 155, men vi föredrar att agera med försiktighet, ansvar och sunt förnuft för att få en lösning på detta, sa Rajoy under presskonferensen.

Överväger ta kontroll över public service i Katalonien

För att – som den spanska regeringen uttrycker det – kunna ”garantera sanningsenlig och objektiv” nyhetsrapportering inifrån Katalonien överväger regeringen ett övertagande av Kataloniens statliga radio –och tv - däribland kanalen TV3, skriver El Pais.

Den spanska regeringen överväger även hur de praktiskt ska gå tillväga för att avlägsna den katalanska polischefen Josep Lluís Trapero, skriver tidningen.

Senaten tar ställning på fredag

Förslagen som nu lagts fram överlämnas nu till senaten i Madrid, som väntas rösta om de nya förslagen på fredag.

Premiärminister Rajoys parti Partido Popular (PP) har majoritet i senaten, så om inget oväntat händer ska förslagen inte stöta på patrull där.

Regeringen har också både kung Felipe VI samt EU bakom sig när det gäller att försöka hindra regionen från att utropa självständighet.

”En attack”

Kataloniens president Carles Puigdemont kommenterade centralregeringens åtgärder sent på lördagen. Han liknade dem vid förtrycket under Franco-åren och sade att de inte kan accepteras av kalalanerna.

Det katalanska parlamentet ska samlas för att dryfta beskedet från Madrid, säger Puigdemont, som kallar åtgärderna ”en attack”.

Fakta: Självstyret och artikel 155

Spanien har 17 regioner med mer eller mindre omfattande självstyre. Artikel 155 i landets grundlag ger Madrid rätt att ”vidta nödvändiga åtgärder” om en region agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen.

Efter Kataloniens folkomröstning om självständighet, som var förbjuden av Spaniens författningsdomstol, använder nu regeringen i Madrid för första gången artikel 155.

Artikeln är luddigt formulerad, och lämnar mycket utrymme för tolkningar av vad den tillåter.

Bland tänkbara åtgärder finns att ta över den katalanska poliskåren Mossos d'Esquadra och stänga det regionala parlamentet. Men i det här fallet börjar den spanska regeringen med att ta sikte på den högsta regionala ledningen.

Formellt är det Spaniens senat som, på regeringens förslag, godkänner åtgärderna under artikel 155. Senaten tar upp förslagen i utskott under nästa vecka, och planerar en omröstning på fredag, den 27 oktober.

Källa: TT/Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet