Spanjorer flyttar till Mexiko för att hitta jobb

Uppdaterad
Publicerad

Krisen i Spanien har tvingat många utomlands för att söka jobb. Nästan var fjärde spanjor är arbetslös.
Och under det första kvartalet i år fördubblades antalet spanska medborgare som begav sig utomlands. Många beger sig till Mexiko där ekonomin blomstrar.

Victor Juarez har skapat sitt eget lilla Spanien på Calle Saltillo i Mexico City. Stadsdelen Condesa  är en välmående del av stan med kunder som har hyfsat med pengar. 23-årige Victor  kom hit redan för två år sedan.

–Krisen hade redan börjat. Marknaderna hade redan börjat prata om att något mycket mer allvarligt skulle komma, berättar han för SVT:s korrespondent.

”Skulle inte ens drömma om att köpa en lägenhet”

Victor klarar sig bra på den lilla restaurang han äger tillsammans med två kompanjoner. Han tjänar betydigt mindre i Mexiko men de som kommer hit bor ofta billigt.

–Jag skulle inte ens drömma om att köpa en lägenhet. Jag hyr ett rum i ett hus där vi är 15 personer från olika länder. 

Fick tio jobbintervjuer

Några har inte varit här så länge. Som Javier Echavarria, 38,  som kom hit till Mexiko för ett halvår sedan för att söka jobb.

–När du står i flygplansdörren där i Spanien då är allt osäkerhet. Jag hade ingenting, minns han.

Men som creative director i reklambranschen hade han en bra portfölj med sig att visa upp. Och eftersom ekomonin här i Mexiko går bra började det hända saker.

–Jag hade den stora turen att få tio jobbintervjuer. Fem av reklambyråerna erbjöd mig jobb på bara en månad. Det hade aldrig kunnat hända i Spanien.

Och han har haft tur på ett annat sätt också: hans lön är bara tio procent lägre än hemma. Annars får spanjorer som kommer hit finna sig i löner som i genomsnitt är en tredjedel till en fjärdel av Spaniens.   

Var en tillflykt under inbördeskriget

Själv bor han inneboende i den populära stadsdelen Roma vilket han trivs måttligt bra med. Nu letar han egen lägenhet i samma område. 

Javier hade känt att hans arbete hemma i Spanien blev allt tråkigare eftersom företagen hade så dålig ekonomi att de inte vågade satsa på några kreativa reklamkampanjer längre. Det var det som till slut drev honom att söka sig över Atlanten.

Det spanska finns redan överallt här. Mexiko var det första latinamerikanska land som spanjorerna koloniserade. Men Mexiko har också varit en tillflykt för spanjorer som tvingades i exil sedan inbördeskriget vunnits av Francos fascister. Och så nu: de som kommer av ekonomiska skäl.

Jag frågar Victor om det kommer landsmän och söker jobb på hans restaurang La Estacion. 

–Jodå, jag har träffat dem som söker vanliga servitörsjobb också. ”Jag har kökserfarenhet – behöver du inte folk i köket?” Och ”Jag kan göra paella” och jag vet inte vad, berättar han.

”Jag trivs bättre här”

Men till stor del handlar det om unga akademiker som tas emot väl i Mexiko.  Javiers Echavarrias liv har på ett personligt plan förändrats rejält från den gråa vardagslunken i Spanien.  

–På bara ett halvår har jag varit med om tre jordskalv. Jag har kört omkull på cykeln och fått sy 18 stygn. Jag har haft två flickvänner. Man lever lika mycket under tio år i Spanien. Seriöst.

–Allting går otroligt fort och det är väldigt intensivt. Jag trivs bättre här i Mexico City.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer