Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s korrespondent Fouad Youcefi berätta om förhöret med militär. Foto: Ronald Verhoeven

Spänningarna ökar vid Haitis gräns – SVT:s team kvarhållna av militär

Publicerad

SVT intervjuade människor på gränsen mellan Haiti och Dominikanska republiken. Då kvarhölls teamet och frågades ut av dominikansk militär och underrättelsetjänst.

– Det var uppenbart att vi inte kunde lämna platsen, säger Fouad Youcefi, SVT:s USA-korrespondent.

SVT:s fotograf Ronald Verhoeven och USA-korrespondent Fouad Youcefi befinner sig i den dominikanska gränsstaden Dajabón för att intervjua människor vid gränsen till Haiti. Det var i fredags som det militärförband som patrullerar gränsövergången mot Haiti valde att ta in teamet för en utfrågning.

– De grep mannen vi intervjuade, satte honom i handfängsel och kom sedan och hämtade in även oss. De ville veta exakt vilken relation vi hade till intervjupersonen, säger Fouad Youcefi.

Hölls kvar i en timme

SVT:s team hölls kvar i omkring en timme, innan de tilläts lämna.

– Det var en oberäknelig situation, och det var såklart obehagligt. Men det finns många journalistkollegor som tyvärr varit med om betydligt värre situationer runtom i världen.

Desperat situation huvudstaden

Gränsen mellan Dominikanska republiken och Haiti har varit stängd för haitier i många dagar, efter att våldet i Haitis huvudstad Port-au-Prince eskalerat den senaste tiden.

– Det är uppenbart att det finns en extrem rädsla för att oroligheterna i Haiti ska närma sig gränsen till Dominikanska republiken. Alla är på helspänn, i synnerhet militären, säger Fouad Youcefi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.