Pedro Sanchez, ledare för socialistpartiet PSOE. Foto: TT

Spansk socialistledare tvingas avgå

Uppdaterad
Publicerad

Ledaren för Spaniens krisande socialistparti (PSOE) Pedro Sánchez avgick på lördagskvällen från sin post efter att ha förlorat en förtroendeomröstning bland medlemmar i partiledningen. Därmed öppnas en möjlighet att bryta dödläget i spansk politik.

Spanien står utan regering sedan valet i december i fjol då Spaniens långa tradition av tvåpartisystem tog slut. De två historiska giganterna socialistiska Partido Socialista Obrero Español, PSOE, och konservativa Partido Popular, PP, förlorade då många röster till uppstickarna Podemos och Ciudadanos.

Flera försök att bilda regering har misslyckats. Även nyvalet i juni resulterade i fortsatt ovisshet.

Socialistpartiet, PSOE, har på senare tid skakats av interna stridigheter med kritik mot partiledaren Pedro Sánchez och hans oförmåga att bilda en koalitionsregering. Samtidigt har Sánchez kritiserats för att han hårdnackat vägrat att släppa fram konservativa Partido Popular och låta dem bilda regering. Partido Popular fick flest röster vid nyvalet i juni.

Kaotisk vecka

Sanchez förlorade under lördagen en intern förtroendeomröstning med siffrorna 132-107.

– Jag har alltid varit övertygad att socialistpartiet måste erbjuda ett alternativ, men tyvärr har inte det varit möjligt .. jag ställer min plats till förfogande. Det har varit en ära, ska Pedro Sánchez ha sagt efter att han förlorade omröstningen, enligt Reuters som hänvisar till uppgifter från en av Sánchez rådgivare.

Den gångna veckan har varit kaotisk inom PSOE. 17 av 35 i partiets högsta ledning avgick i onsdags i protest mot partiledaren.

Partiet har varit uppdelat i två läger. Det ena stödde Sánchez kompromisslösa linje medan det andra förespråkade att partiet skulle släppa fram Mariano Rajoy och hans Partido Popular för att försöka bryta det politiska dödaläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.