Inte blodhundar men väl hundblod ska leda polisen rätt i jakten på slarviga hundägare. Foto: TT

Spansk stad tar dna-prov på hundar – för att spåra bajs

Uppdaterad
Publicerad

En förort till Valencia i Spanien kräver dna-prov från alla hundar på orten, för att det ska gå att spåra hundbajs på gatan tillbaka till ursprunget. Slarviga hundägare kommer sedan att få en saftig bot hem i brevlådan.

Hundägare i spanska Mislata som inte håller rent efter sina husdjur riskerar inte bara att få skäll. De som inte plockar upp avföringen under promenaden med sin ögonsten riskerar även böter på hundratals euro. 

Liknande viten finns i många städer i flera länder, men kommunen Mislata, en förort till Valencia med fler än 40.000 invånare, tar nu nya grepp för att komma åt slarviga hussar och mattar.

Obligatoriskt blodprov

Samtliga hundägare i kommunen måste före årsskiftet låta en veterinär ta ett gratis blodprov på sin fyrfota vän, från vilket en dna-profil sedan ska tas fram. De registrerade hundägare som uteblir från provtagning kommer att få betala 300 euro i böter, rapporterar BBC, med hänvisning till kommunens egen hemsida.

Alla hundar vars dna registreras kommer också att få en särskild namnskylt som de ska bära på sitt halsband eller sele.

Gatustädare och polis i samverkan

Hundlort som samlas upp av gatustädare i staden kommer sedan att överlämnas till polisen, som i sin tur skickar vidare prover till ett laboratorium för analys. Den hund som bajset kan spåras till kommer att kosta sin husse eller matte 200 euro i böter. 

Liknande dna-spårning förekommer också på sina håll i USA och Storbritannien, uppger BBC, men i mycket mindre skala. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.