De fyra lejonen på Barcelonas zoo hade visat lindriga symtom. Foto: Terje Pedersen

Spanska lejon infekterade med covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Fyra lejon på Barcelonas zoo har testat positivt för covid-19, enligt lokala veterinärmyndigheter. Det är andra gången som stora kattdjur bekräftats smittade med viruset.

Lejonhonorna Zala, Nima och Run Run och hanen Kiumbe, alla 16 år, fick genomgå samma typ av PCR-test som görs på människor efter att ha uppvisat lindriga symtom på viruset. Myndigheterna utreder nu hur djuren har smittats.

”Lejonen fick veterinärvård för milda medicinska tillstånd – likt en väldigt lindrig influensa – genom antiinflammatorisk behandling och noggrann övervakning. Djuren svarade väl på behandlingen”, skriver företrädare för djurparken i ett uttalande.

Två zooarbetare har också testat positivt.

I april testade fyra tigrar och tre lejon positivt för covid-19 på Bronx zoo i New York. Personal från Barcelona zoo har nu kontaktat experter vid djurparken i New York för att förstå mer kring hur djuren kan påverkas av viruset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.