Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT träffade de spanska sjuksköterskestudenterna Laia och Claudia som snart tar sina väskor och flyttar till svenska Lund. Foto: Filip Huygens

Spanska sjuksköterskor flyttar till Sverige för högre lön

Publicerad

Bristen på arbetskraft i Europa blir allt mer akut och riskerar att driva på inflationen en lång tid framöver. Nu föreslår EU-kommissionen en gemensam platsbank där arbetssökande ska matchas med lediga jobb, över hela EU.

I stora delar av EU pågår en kapplöpning mellan länder om att få tag på rätt kompetens.

Bland de svåraste att få tag på i hela Europa är sjuksköterskor som i stort sett är en bristvara över allt. Men att de nu kan få ännu större möjligheter att röra sig mellan jobb i Europa glädjer inte alla.

– Vi vill att de vi utbildar här ska stanna här och inte lämnar landet, säger Pilar Juste från sjukskötefacket i Spanien.

Här lägger man ner stora resurser på att utbilda personal till sjukhusen – som sedan försvinner utomlands för bättre lön.

SVT träffade de spanska sjuksköterskestudenterna Laia och Claudia som snart tar sina väskor och flyttar till svenska Lund för praktik.

Se vad de tänker om framtiden och hur de ser på den svenska vården i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.