Spår av kemikalier i trosskydd

Publicerad

Tre tusen förpackningar med organiska trosskydd har dragits in i Frankrike och Kanada, enligt den italienska tillverkaren Corman. Företaget har funnit små mängder av pesticid i produkterna, en kemikalie som finns i bekämpningsmedel mot ogräs.

Tillverkaren har genomfört analyser sedan ett franskt tidningsmagasin, ”60 millions de consommateurs”,uppmärksammat ämnet glyfosat i hygienprodukter från märket Organyc. Efter egna tester har glyfosat hittats i fem av elva hygienprodukter för kvinnor, däribland tamponger. Glyfosat finns bland annat i ogräsmedlet Roundup.

Mängderna var visserligen små, runt 25 nanogram per gram, men enligt Corman ska ”ämnet över huvud taget inte finnas i organiska produkter”.

Den franska tidningen rapporterar även om spår av potentiellt farliga ämnen i Always bindor och i Tampax tamponger från Procter & Gamble.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.