Foto: Kay Nietfeld/AP/TT

Sparkad reporter ska ha lurat läsare på pengar

Uppdaterad
Publicerad

Claas Relotius, reportern som nyligen sparkades från tyska Der Spiegel för att ha förfalskat nyheter, ska även ha lurat läsarna på pengar. Donationer som uppgavs gå till föräldralösa barn misstänks ha gått rakt ner i reporterns ficka, skriver Der Spiegel.

Det var i veckan som Relotius fick sparken från den anrika tyska tidningen Der Spiegel, efter att det uppdagats att han förfalskat stora delar av sina prisbelönta reportage. En kollega fattade misstankar om detaljerna i en text, och det visade sig att Relotius under flera års tid hittat på intervjuobjekt, manipulerat citat, och som tidningen beskriver det, ägnat sig åt ”faktafantasi”.

Nu utökas anklagelserna mot den tidigare stjärnreportern. Förutom att ha förfalskat stora delar av sina texter så misstänks han även ha lurat till sig pengar genom donationer från läsare, skriver Der Spiegel.

Kontaktade läsare

I ett av sina reportage skildrar Relotius det föräldralösa syskonparet Alin och Ahmed. Föräldrarna uppgavs ha dött under striderna i Syrien, och de båda barnen hade därefter flytt till Turkiet. Flera läsare har nu hört av sig till Der Spiegel med uppgifter om hur Relotius efter publicering av reportaget kontaktat dem via sin privata mejl-adress och bett dem donera pengar till barnen. Pengarna skulle de föra över till reporterns privatkonto.

Der Spiegel skriver att redaktionen aldrig kände till insamlingen, och att det med största sannolikhet rör sig om ett bedrägeri. Ahmed, visar det sig, begravde aldrig sin mamma så som det står i texten. Hon ska i själva verket vara vid liv och arbetar i en möbelbutik i Gaziantep i södra Turkiet. Och systern Alin, hon har troligen aldrig funnits på riktigt, skriver tidningen, utan är bara ännu ett av Relotius fantasifoster.

”Behöver hjälp”

Hur många som donerade pengar, och vad som hände med summorna, är oklart. Der Spiegel skriver att all vidare information man får om fallet kommer att lämnas till åklagare.

Claas Relotius har inte gått att nå för en kommentar. I samband med avslöjandet av förfalskningarna sade han dock att han ångrar sig och skäms:

– Jag är sjuk och behöver hjälp, sade han till Der Spiegel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.