Spöstraff för saudisk bloggare

Uppdaterad
Publicerad

Vädjanden var förgäves. Den saudiske bloggaren Raif Badawi har blivit pryglad offentligt för att ha smädat islam. Han fick 50 rapp enligt vittnen – och mer väntar.

I september fastställdes en dom mot Badawi på tio års fängelse och tusen rapp. Enligt Reportrar utan gränser väntas han få 20 omgångar piskrapp i veckan, tills hela straffet har verkställts.

Vittnen som såg när han fick spöstraffet säger att han inte skrek eller grät. Rappen utdelades efter fredagsbönen nära en moské i staden Jidda vid Röda havet.

Flera människorättsorganisationer har kritiserat Saudiarabien. USA har försökt vädja till Saudiarabien för Badawis räkning.

30-årige Badawi, fängslad sedan 2012, är en av grundarna till ett liberalt nätverk som också engagerar kvinnorättsaktivister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.