Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från Italien där vallokalerna är öppna under söndagen. Foto: Ciro Fusco / TT

”Inom den tilltänkta regeringsalliansen finns redan sprickor”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I går söndag gick Italien till val. Och högern går mot seger. Men inom den tilltänkta regeringsalliansen finns redan sprickor.

Jennifer Wegerup

Korrespondent, Italien

På sitt sista stora framträdande inför valet, från folkets torg Piazza del Popolo i Rom, såg allt bra ut på ytan. De tre högerpartierna och deras ledare framträdde leende och segervissa: Italiens Bröders Giorga Meloni, Legas Matteo Salvini och Forza Italias Silvio Berlusconi.

Veteranen Silvio Berlusconi var först att tala till väljarna.

– Vi är här för att vi står enade och vi utgör den verkliga majoriteten i det här landet.

Vänstersidan i Italien är splittrad och har inte lyckats ena sig och Femstjärnorna vill på sin sida, enligt egen utsago, inte ingå i några breda koalitioner.

Legas Matteo Salvini, Forza Italias Silvio Berlusconi och Italiens Bröders Giorga Meloni. Foto: ALBERTO PIZZOLI/AFP/TT

Skiljaktigheter på båda sidor

Samtidigt är det allt mer tydligt att högerkoalitionen inte heller är så enad som partierna vill låta påskina. De främsta skiljaktigheterna rör kriget i Ukraina, relationen till Ryssland, den ekonomiska krisen och sanktionerna.

– Jag vill regera med Giorgia men här förstår jag inte hur hon tänker. Vi måste omedelbart skjuta till 30 miljarder euro i krispaket till Italiens folk och företag, sa Matteo Salvini nyligen på ett valmöte.

Han har också flera gånger sagt att sanktionerna mot Ryssland ”gör mer skada än nytta”. Något som Giorgia Meloni inte håller med om.

– Om Italien överger sanktionerna leder det inte till något annat än att vi blir isolerade i Europa, kommenterade hon i tv Salvinis utspel och fortsatte:

– Vi kommer att fortsätta stå på Ukrainas sida. Den som säger att vi inte är tydliga kring Ryssland ljuger.

Starka reaktioner

Men så i fredags ursäktade Silvio Berlusconi i tv-programmet Porta a Porta i RAI Vladimir Putin, som han har en vänskapsrelation till.

– Putin ville bara byta ut Zelenskyj och regeringen i Kiev mot anständiga personer och sen pressades han att utvidga kriget.

Uttalandet har väckt uppståndelse och stark kritik, även internationellt. Samtidigt lade den ryska ambassaden i Rom, på sitt officiella twitterkonto, ut bilder på kända italienska politiker, på både höger- och vänstersidan, tillsammans med Putin och skrev tvetydigt: ”Vi har många minnen ihop”. Att Moskva följer valet i EU:s tredje största land med spänning är tydligt enligt italienska politiska bedömare, liksom att det redan nu finns sprickor i fasaden i Melonis koalition.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.