Invånare i Colombo, Sri Lanka reagerar glatt på rapporten om att president Gotabaya Rajapaksas mejlat in sin avgång. Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT

Sri Lanka: Demonstranter drar sig tillbaka efter avskedsansökan

Uppdaterad
Publicerad

Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa har till sist mejlat sin avskedsansökan efter månader av demonstrationer, rapporterar nyhetsbyrån AP. Demonstranter drog sig tillbaka från regeringsbyggnader på torsdagen och återupprättade ett temporärt lugn i det ekonomiskt lamslagna landet.

President Gotabaya Rajapaksa flydde landet natten till torsdag under påtryckningar från demonstranter som rasade över önationens ekonomiska kollaps. Han har natten till fredag mejlat in sin avskedsansökan – en dag senare än utlovat, enligt en myndighetstjänsteman. Under tidig fredagmorgon bekräftar talmannen för parlamentet att Rajapaksa har avgått, rapporerar AP.

Men med en splittrad opposition och rådande förvirring kring vem som är ansvarig, verkar en lösning till landets många problem inte vara i sikte trots Rajapaksas avgång. Presidenten har även retat upp folkmassorna ytterligare genom att göra landets premiärminister Ranil Wickremasinghe till tillförordnad ledare.

Demonstranterna kräver mer

Demonstranter har kämpat på för att de båda politikerna ska lämna och att en enhetsregering ska ta itu med den ekonomiska kris som har utlöst omfattande brist på mat, bränsle och andra förnödenheter.

En medhjälpare till talmannen för det lankesiska parlamentet uppger att talmannen hade mottagit presidentens avgång genom Sri Lankas ambassad i Singapore, men det fanns inget omedelbart officiellt tillkännagivande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Demonstranter i Sri Lanka stormade under lördagen president Rajapaksas bostad. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.