Sri Lankas president Maithripala Sirisena vill avrätta narkotikabrottslingar. Foto: TT

Sri Lanka ska hänga narkotikalangare

Publicerad

Sedan 1976 har ingen brottsling avrättats i Sri Lanka. Men i ett försöka att upprepa Filippinernas ”succé” i kriget mot drogerna ska landet nu börja avrätta dömda narkotikabrottslingar, meddelar president Maithripala Sirisena.

Även militären i Sri Lanka ska sättas in mot den drogrelaterade brottsligheten.

– Vi har fått veta att Filippinerna varit framgångsrika i att använda armén för att hantera det här problemet. Vi vill ha samma succé här, säger presidenten.

I över 40 år har dödsdomar omvandlats till livstidsstraff i Sri Lanka. Men nu krävs tuffare tag, menar president Sirisena. Han nämner ett fall där en dömd narkotikasmugglare importerat droger även efter att denne satt bakom lås och bom.

– Från och med nu ska vi börja hänga narkotikabrottslingar.

Sedan Filippinernas president Rodrigo Duterte inledde sitt krig mot droger 2016 har 4 100 personer dödats, enligt officiella siffror. Människorättsgrupper hävdar dock att den verkliga siffran egentligen är tre gånger så hög.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer