default_caption Foto: SVT

Stabilitet ger utveckling av Irakiska Kurdistan

Uppdaterad
Publicerad

Våldet trappas nu upp i Irak och det nya politiska systemet utsätts för påfrestningar.

Invånarna är rädda för inbördeskrig i Irak och säkerhetsbedömare tror på en förhöjd risk framöver, även i irakiska Kurdistan. Men hittills har den kurdiska provinsen, speciellt provinsens huvudstad Erbil, fått fortsätta att blomstra.

Kurderna har utvecklat sitt självstyre och investerare har strömmat in och förbättrat ekonomin.

Irak tio år efter kriget

Det har varit stabilt längre i Erbil och den kurdiska provinsen och det finns flera anledningar till varför säkerheten är och har varit stabil så länge. Flygförbudszonen som upprättades av USA och andra västmakter efter första Irakkriget för 20 år sedan är ett exempel.

God säkerhetskontroll

Många menar att det även beror på den goda säkerhetskontrollen.  Ett samarbete mellan den kurdiska regeringen och invånarna själva har bidragit till stabiliteten här.

För 25-årige Hewras Mozaref och många andra här har stabiliteten inneburit en framtid.

Han har hunnit avsluta sina studier inom turism och jobbar idag på det världskända citadellet som guide.

– Säkerhet betyder framtid och jag tror på en framtid. Jag kan jobba och försörja mig. Säkerhet betyder allt, säger Hewras.

Hewras är väl medveten om oroligheterna i Irak, men känner ingen oro för att de ska sprida sig till den kurdiska provinsen.

– Jag tror inte de kan komma hit och jag är inte rädd för det. För vi har befunnit oss i värre situationer, som till exempel under Saddams tid. Vi har klarat oss, hållit emot.

”Alla hjälps åt”

Fatma och Ismail är på besök, men funderar nu på att flytta hit.

– Ja, vi funderar på att flytta hit, säkerheten är bra och det är för att alla hjälps åt, säger Fatma.

– Till exempel om en bil är parkerad och ser misstänksam ut ringer någon direkt till polisen. Sedan har vi riktigt bra väg kontroller, säger Ismail.

Men det finns ett orosmoln som täcker hela Irak och även en stad som Erbil. Oppositionen har fått allt mer begränsade möjligheter att föra fram sin politik. Det växande religiösa inflytandet oroar många och speciellt kvinnorna oroar sig för ett fortsatt kvinnoförtryck.

Men trots det verkar demokratin ha fått ett visst fäste under senare år. Utan tvekan har irakiska Kurdistan blivit en av de stora vinnarna under de tio år som har gått.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Irak tio år efter kriget

Mer i ämnet