Torkad cannabis för medicinskt bruk i burkar. Foto: TT

Städer i Kalifornien hoppas profitera på cannabis-ja

Uppdaterad
Publicerad

Kalifornien väntas säga ja till legalisering av cannabis vid tisdagens folkomröstning. Nu ser städer och län en chans att få in nya, välkomna skattepengar. Vissa planerar till och med att etablera sig som rena nav för industrin.

I samband med det amerikanska presidentvalet den 8 november passar Kalifornien på att genomföra en folkomröstning för att avgöra om cannabis ska bli lagligt för eget bruk, skriver Reuters.

Om förslaget går igenom kommer delstaten att införa skatt på odling och försäljning av drogen. Samtidigt har städer och län möjlighet att införa egna skatter, vilket många planerar att göra. Bland annat hoppas Fresno County kunna åtgärda sitt budgetunderskott på 3 miljoner dollar med pengar från cannabisindustrin.

Gonzales planerar att håva in 1,6 miljoner dollar, vilket är mer än staden årligen får in på fastighets- och försäljningsskatter.

– Det finns ingen annan verksamhet som skulle ge upphov till den här typen av avkastning. Det är lätt att se varför det här är något som samhällen vill gå vidare med, säger stadsdirektör Rene Mendez till Reuters.

Bli ett nav

En del samhällen går ännu ett steg längre och planerar att etablera sig som framtida nav för cannabisindustrin.

Staden Desert Hot Springs har sagt ja till en förordning som tillåter företag att odla och framställa cannabis. Enligt myndigheterna har det redan lett till kraftigt höjda fastighetspriser. Investerare är i startgroparna för att bygga tillverkningsanläggningar och plantskolor. Staden hoppas få in 1 miljon dollar i extra skatteintäkter nästa år, för att så småningom komma upp i 50 miljoner dollar om året.

– Om industrin tar fart kommer intäkterna att vara avgörande för det här samhället, säger borgmästaren Scott Matas till Reuters.

Varnar för svart marknad

Men ekonomer lyfter ett varnande finger.

De hävdar att skatter och avgifter riskerar att slå tillbaka mot en framväxande cannabisindustri och främja den svarta marknaden. Samtidigt varnar de för att industrin kan komma att omlokalisera till andra städer, där det är billigare att driva företagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.