Ljusspel ”Gangnam style” Foto: SVT

Stämningen sprider sig

Uppdaterad
Publicerad

Följ med på en rundtur till gator och torg i sin allra läckraste julskrud.

– Tack vare julmarknaden kan jag känna mig som barn åtminstone en gång om året. Det säger besökare på julmarknaden i provinsen  Alsace i Frankrike.

I Aten nämner stadens borgmästare George Kaminis i ett tal att det trots tunga ekonomiska krav finns inre, själsliga behov:

– Vi är skyldiga att ge oss själva glädje och förströelse, säger han.

I år lägger staden Aten ut en tiondel av den summa som normalt brukar tillfalla julfestligheterna.

”First dog Bo” önskar god jul

I Vita huset i Washington är det presidentfamiljens hund Bo, som i en video står för julhälsningen. Eller ”First Dog Bo”,  som han också kallas. I ett till synes öde presidenpalats inspekterar Bo juldekorationerna. Allt som allt  54 julgranar pryder Vita Huset. 

I Rio de Janeiro har en gigantisk, flytande 85 meter hög julgran intagit staden. Den är smyckad med dekorationer inspirerade av de fyra årstiderna

I två belgiska städer har den traditionella granen ersatts med fantasifulla, okonventionella granar. Till glädje för en del. Andra upprörs över att julgranarna inte är granar längre och säger att:

– Julen ska vara grön, GRÖN!

I den flamländska staden Hasselt donerade 3.000 invånare begagnat porslin till metallgranen i stadens mitt. Idén med projektet är att porslinet -  koppar, tallrikar  och muggar – ska symbolisera julens tid av gemenskap och solidaritet.

Elektronisk gran

I Bryssel har en 24 meter hög elektronisk gran ersatt den traditionella mitt på stadens torg, Grand Place.  Det är en kall installation som saknar värme,  tycker en lokalpolitiker.

En studerande däremot säger att äntligen händer något nytt, fräscht!

Och tomten, finns han? hon? hen?

Jo då, vi hittade en flygande tomte i Australien och en som trivdes bättre i havsbassängen i Japan.

Oavsett hur vi än förhåller oss till julen så är den definitivt här. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Julen 2012

Mer i ämnet