Foto: Sara Sundstedt/Grafik

Standing rock-protesterna – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Den 4 december stod det klart att oljeledningen som korsar fyra delstater ska omdirigeras för att inte gå under Lake Oake. Men vägen fram till beslutet har varit lång med många vändor.

I början

  • 2014 blir det offentligt att en ny oljeledning ska byggas genom North Dakota, South Dakota, Iowa till Illinois där den kan kopplas vidare till andra ledningar. Väl färdig sträcker den sig närmare 200 mil lång och projektet har en budget på cirka 3,7 miljarder dollar. Närmare 200 miljoner av budgeten beräknas gå till landägare längs med rutten. Det är också tänkt att ledningen ska generera mellan 8.000 och 12.000 temporära jobb och 40 stycken fasta. När North Dakota access pipeline är klar ska den kunna transportera 470.000 fat råolja om dagen. Dakota access, LLC, en del av Energy transfer partners, bygger oljeledningen.  
  • Projektet möts av protester. Oljeledningen passerar i närheten av Standing Rock Sioux-stammens reservat och är tänkt att gå under Lake Oake, en del av Missourifloden som är helig för dem. Ursprungsbefolkningen menar att oljeledningen utgör en miljöfara eftersom en läcka skulle få katastrofala följder på vattnet i området. Projektet skulle också förstöra begravningsplatser och viktiga kulturella platser för dem. Ansvariga för byggprojektet framhåller att deras arbete inte kommer att gå över reservatet, men talespersoner för Sioux-stammarna menar att landet tillhör dem enligt ett fredsavtal som skrevs i Fort Laramie 1851 i Wyoming.

Vår och sommar

  • I april 2016 samlas medlemmar i Standing Rock Siuox-stammen utanför staden Cannon Ball i North Dakota, nära gränsen till South Dakota, för att protestera mot oljeledningen. Under sommaren växer lägret, som är centrum för demonstrationerna, till att innefatta flera tusen personer. Demonstranterna består av ursprungsbefolkning från en mängd stammar runt om i USA, aktivister och medborgarrättskämpar som vill stoppa oljeledningen.
Foto: Sara Sundstedt
  • I juli 2016 ger den federala myndigheten US Army corps of engineers alla nödvändiga tillstånd för att gå vidare med konstruktionen av oljeledningen. Ett av de områden där oljeledningen tillåts att byggas är vid Lake Oahe nära Stand Rock Siuox-reservat. Dagen efter stämmer stammen den federala myndigheten i hopp om att sätta stopp för projektet som redan är igång. I Iowa klagar också markägare på beslutet om att bygga en oljeledning på deras territorium.  
  • 1 augusti brinner byggnadsutrustning i närheten av prostester i Iowa.

September

  • 3 september attackeras demonstranter av hundar och får tårgas i ansiktet när de protesterar på privatägd mark.  
  • En vecka senare nekar en distriktsdomare Stand Rock Siuoxs klagomål för att stoppa projektet. Samma dag ger USA:s justitiedepartement direktiv till US Army corp of engineers att allt arbete nära Lake Oahe ska stoppas tills vidare miljöbedömningar har vidtagits.

Oktober

  • En månad senare, 9 oktober, beslutar en federal domstol att Dakota Access får bygga vidare eftersom det sker på privat mark.  
  • I slutet av oktober blir det ytterligare sammandrabbningar mellan demonstranter och poliser. Cirka 140 demonstranter grips.

November

  • Den 8 november meddelar företaget Energy Transfer partners att de har byggt färdigt ledningen fram till Lake Oahe.  
  • I mitten av november skjuts beslutet om Lake Oakes framtid upp. Dagen efter sker en rad demonstrationer i olika städer i USA och Kanada. Senator Bernie Sanders, som kämpade om Demokraternas presidentkandidatsnominering, deltar i demonstrationen utanför Vita huset.  
  • Fem dagar senare, den 20 november, använder polisen vattenkanoner på demonstranterna och skjuter dem med gummikulor.  
  • Myndigheten US Army corps of engineers meddelar den 25 november att alla demonstranter har fram till den 5 december på sig att lämna protestlägret.

December

  • 3 december anländer 2.000 krigsveteraner till demonstrationslägret för att ge sitt stöd till de som protesterar.  
  • Söndagen den 4 december tillkännager US Army corps of engineers att rutten för oljeledningen ska dirigeras om så att den inte korsar Lake Oake. Nu ska det ses över en alternativ väg som inte inkräktar på ursprungsbefolkningens heliga mark.  
  • 5 december, efter månader av protester, får ursprungsbefolkningen och miljöaktivister rätt. Oljeledningen nekas tillstånd.

Januari

  • 24 Januari 2017 rapporterar amerikanska medier, med hänvisning till källor, att president Donald Trump ska ge grönt ljus för att bygga den kontroversiella oljeledningen Keystone XL.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.