Så fungerar Swift-systemet

Uppdaterad
Publicerad

Det har kallats för den nukleära lösningen – att stänga av Ryssland från det internationella betalningssystemet Swift. Men risken finns att det slår tillbaka på västländerna själva.

Swift-systemet binder samman över 11 000 banker i 200 länder och territorier. Det övervakas av tio riks- och centralbanker och möjliggör transaktioner på enorma summor dagligen.

Att utesluta Ryssland ur Swift skulle kunna påverka landet så hårt så att de backar ut från anfallskriget mot Ukraina, menar förespråkarna. Det eftersom Ryssland bland annat skulle få problem att ta betalt för olje- och gasförsäljning till utlandet, vilket är en av landets stora inkomstkällor.

Men att utesluta Ryssland skulle troligtvis också drabba västerländska aktörer – bland annat kreditgivare som lånat ut pengar till ryska banker. Det skulle troligtvis också drabba dem som vill köpa rysk olja och gas, exempelvis Tyskland.

Hör SVT:s reporter förklara hur Swift-systemet fungerar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.