Den turkiska författningsdomstolen har bestämt sig för att ändra åldersgränsen för sex i landet. Foto: TT

Kritiker: Turkisk lagändring ökar sexuell exploatering av barn

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets beslut att slopa åldersgränsen för sex möter hård kritik. Organisationen Ecpat menar att lagen bryter mot flera internationella konventioner. ”Ett sådant här beslut leder naturligtvis till en ökad sexuell exploatering”, säger Thomas Andersson.

Den turkiska författningsdomstolen har röstat för en ändring av definitionen av sexuella övergrepp i landet. Tidigare har sex med personer under 15 år varit olagligt. Men det nya beslutet innebär att barn kan betraktas som sexuellt myndiga om de uttrycker samtycke till sex.

Detta har fått kvinnoorganisationer och barnskyddsorganisationer att slå bakut, och hota med att ta saken hela vägen till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

– Enligt internationella konventioner är alla individer under 18 år att betrakta som barn. Att söka ett barns samtycke i sexuella övergrepp är helt uteslutet, säger professorn Bahar Gökler, ordförande för en organisation som arbetar mot sexövergrepp, enligt Hürriyet Daily News.

Generalsekreteraren Aysun Baransel från samma organisation menar att det är omöjligt att prata om samtycke i ett fall där det handlar om en 60-åring och ett 15-årigt barn.

– Om inte det här beslutet snabbt ändras så kommer sexualbrottslingar gå fria eftersom det inte finns något förbud.

”Barn blir sårbara”

Advokat Nazan Moroglu från Istanbuls kvinnoförbund säger till Hürriyet Daily News att flickor nu är sårbara för barnäktenskap.

– Att upphäva den här åldersgränsen skapar stora problem. Det kommer att leda till att barn blir sårbara för sexuella övergrepp och att fler flickor blir gifta i mycket ung ålder och inte får någon utbildning.

Hon påpekar att det redan finns ett problem med barnäktenskap i Turkiet.

Brott mot konventioner

Thomas Andersson, vid organisationen Ecpat som arbetar mot övergrepp på barn, menar att den nya lagen är ett allvarligt brott mot flera internationella konventioner.

– Inte minst barnkonventionen där det står att alla barn är i behov av ett ökat skydd mot sexuell exploatering, säger han till TT och fortsätter:

– Ett sådant här beslut leder naturligtvis till en ökad sexuell exploatering av barn, inte minst i ljuset av att Turkiet redan i dag har stora problem med barnäktenskap.

Han tror att beslutet kan påverka relationer till andra europeiska länder.

– Jag hoppas att andra länder, inte minst Sverige, tillsammans med EU gör ett kraftfullt uttalande och agerar för att stoppa det här.

Slår hårt mot utsatta flickor

Elisabeth Dahlin, generalsekreterare för Rädda barnen, säger att författningsdomstolens beslut för många – även för barnrättsorganisationer i Turkiet – ”kommer som en blixt från en klar himmel”.

– Det går emot barnsynen i hela världen. Man går tillbaka till en ordning där kvinnor inte har något att säga till om, säger hon till TT.

Turkiet har redan har stora problem med barnäktenskap och den planerade lagändringen kommer att slå hårt mot redan utsatta flickor i landet, säger Dahlin.

– Vi ser med väldigt stor oro och förvåning på ett sådant här beslut. Det känns som ett märkligt avsteg från övriga Europas lagstiftning.

– En flicka som gifts bort när hon är tolv får inte gå i skolan ordentligt och har inte möjlighet att skapa sitt eget liv. Och kroppen är inte gjord för att föda barn i den åldern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.