Starka krigsbilder upprör i Finland

Uppdaterad
Publicerad

I Finland har nu ca 300 starka bilder från finska vinteroch fortsättningskriget offentliggjorts. Bilderna har hittills varit hemligstämplade.

Pga offentlighetsprincipen kan de inte längre hemlighållas. Bl.a. finländska krigsveteraner hoppas ändå på en viss diskretion, eftersom bilderna är av en mycket uppskakande natur.

Bilderna visar bl.a. avrättningar och att vissa soldater tvingades äta sina stupade kamrater för att överleva. Materialet hemligstämplades på sin tid främst av politiska skäl, och har bara setts av forskare och höga militärer.

Soldatidentitet ska döljas

Finlands krigsveteranförbund vill bland annat att identiteten på soldater som deltagit i avrättningar ska döljas på bilderna.

-Vissa av de här veteranerna lever alltjämt . Man måste komma ihåg att soldaterna endast lydde order, säger förbundets verksamhetsledare Markku Seppä.

De sammanlagt 300 bilderna visar bland annat lemlästade lik, barn och kvinnor, som dödats av sovjetpartisaner i samband med att hela byar förstörts, och avrättningar.

Vinterkrig och fortsättningskrig

1939, 30 november: Sovjetunionen anfaller Finland utan krigsförklaring. Vinterkriget har börjat.

1940, mars: Fredsavtal med kännbara landavträdelser för Finlands del. Totala förluster för Finland: cirka 70.000 i döda, saknade och skadade. 85.000 sovjetsoldater stupar.

1941, 22 juni: Tyskland angriper Sovjetunionen.

1941, 25 juni: Sovjetunionen bombar finländska flygfält och bostadsorter. Finland går till motangrepp och återerövrar Viborg och Karelen. Det är början till fortsättningskriget. Från slutet av 1941 och fram till sommaren 1944 råder ett slags ställningskrig.

1944, 10 juni: Röda armén bryter genom de finländska linjerna på Karelska näset.

1944, 20 juni: Viborg faller.

1944, 4-5 september: Vapenvila.

Närmare 265.000 sovjetiska soldater stupade eller omkom på annat sätt under fortsättningskriget. Antalet sårade uppskattas till 385.000.

Sammanlagt närmare 70.000 finländska soldater – nästan två procent av befolkningen – stupade medan 158.000 sårades.

Fredsavtalet undertecknades i Moskva den 13 mars, återigen med hårda villkor för Finlands del.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.