Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: AP

Starka politiska reaktioner efter avstängningen av Lineker

Uppdaterad
Publicerad

BBC:s avstängning av Gary Lineker har blivit ett slagträ i den politiska debatten. Flera politiker rasar nu mot såväl Lineker som BBC. BBC:s generaldirektör Tim Davie säger dock att han inte kommer att avgå på grund av Lineker-krisen.

Den förre fotbollsstjärnan Gary Lineker stängdes av tills vidare i fredags efter att ha kritiserat den brittiska regeringens nya migrationspolitik på Twitter. Bland annat jämförde han vissa av regerings formuleringar med Nazitysklands. Lineker, som lett BBC:s program ”Match of the Day” i 25 år, ska enligt BBC ”hålla sig borta från att ta ställning i partipolitiska frågor”. Uttalandet har rört upp känslor – även bland politiker.

Lucy Powell, skuggregeringens kultur, media och idrottsminister liknar det hela vid en ”komplett röra” där BBC har kapitulerat för en cancelkampanj inspirerad av de konservativa. Hon uppmanar BBC att vara försiktiga och inte gå emot sin egen intention att vara objektiva.

Generaldirektör avgår inte

BBC:s generaldirektör Tim Davie har fått sig en släng av kritik-sleven. I en intervju publicerad av BBC säger han att han dock inte kommer att avgå på grund av Lineker-krisen.

Davie har gått ut med en offentlig ursäkt till publiken på grund av de program som uteblivit när flera profiler och medverkande sympatistrejkat för Lineker.

– Alla vill lösa den här situationen på ett lugnt sätt. Målet för mig är att Gary ska komma tillbaka i sändningarna och att vi kan fortsätta ge publiken sportsändningar i världsklas, säger Davie i BBC.

”Gått över gränsen”

Yvette Cooper, parlamentsledamot för Labour, säger att det inträffade främst är en fråga mellan Gary Lineker och BBC.

– Men jag är orolig för att det här bråket används av regeringen för att ta fokus från deras egna misslyckanden inom politiken, som det faktum att vi inte har fått ett tillräckligt stort och starkt nytt avtal med Frankrike.  

Den konservativa parlamentsledamoten Brendan Clarke-Smith säger att Gary Lineker gått över gränsen med sina uttalanden:

– Jag vill inte tysta någons åsikt. Men han har tydligt överträtt en gräns här, trots han (Lineker) kommer att hävda att han inte är en politisk kommentator eller nyhetsuppläsare. Jag menar att det han sa var grovt stötande och han visar ingen som helst ånger för det, säger Brendan Clarke-Smith.

Se summering av politikernas åsikter ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.