Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elise Stefanik, republikansk ledamot i representanthuset och Harvards rektor Claudine Gay. Foto: Reuters

Starka reaktioner efter universitetsrektorerna frågades ut om antisemitism

Uppdaterad
Publicerad

Rektorerna för tre av de högst ansedda lärosätena i USA frågades ut i kongressen om växande antisemitism på campus.

Deras svar har gett starka reaktioner på sociala medier och från politiker som menar att rektorerna inte tar tillräcklig ställning mot antisemitism.

Rektorerna för Harvard University, Massachusetts Institute of Technology (MIT) och University of Pennsylvania frågades ut i den amerikanska kongressen om sitt agerande mot rapporterade händelser om antisemitism på skolorna.

Ingen av de tre ville svara ja eller nej på frågan ifall uppmanden till folkmord på judar går emot skolans uppförandekod om trakasserier eller mobbing.

– Om det är riktat mot individer ja, men inte om det är publika uttalanden. Jag har inte hört uppmaningar om folkmord mot judar på vårt campus. Jag har hört ramsor som kan vara antisemitiska beroende på sammanhanget, svarade Sally Kornbluth, rektor för MIT.

– Det är ett beslut som tas beroende på sammanhanget, s University of Pennsylvanias rektor Elizabeth Magill, på frågan.

Reaktioner från höger och vänster

Reaktionerna på rektorernas utfrågning har varit starka från både republikaner och demokrater.

– Är det ditt vittnesmål idag? Att uppmana till folkmord på judar beror på sammanhanget? säger utfrågaren Elise Stefanik, republikansk ledamot i representanthuset.

– Rektor Magills kommentarer igår var stötande, men lika stötande var det hon inte sa. Rätten till yttrandefrihet är grundläggande, men att uppmana till folkmord på judar är antisemitiskt och trakasserier, punkt slut, säger Pennsylvanias demokratiske senator Bob Casey, enligt New York Times.

Motarbetar antisemitism och islamofobi

Efteråt publicerade University of Pennsylvania en video på X där rektorn säger att hon under utfrågningen var fokuserad på universitetes policys om yttrandefrihet som linjerar den amerikanska konstitutionen.

– Jag var inte fokuserad på det jag borde ha varit, det tveklösa faktum att en uppmaning till folkmord på det judiska folket är en uppmaning till något av det mest fruktansvärda våld som människor kan utföra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.