Starka reaktioner mot SVT:s inslag

Publicerad

Reaktionerna på SVT Nyheters artikel och videoinslag om de kristnas situation på Niniveslätten måndagen den 30 juni har väckt ilska och protester bland svenska kurder. De hävdar att det kurdiska självstyret ger kristna flyktingar en fristad. Och att den kurdiska armén, Peshmerga, går in i Ninive för att skydda områdets minoriteter mot terroristerna från ISIS.

Kristna finns i det kurdiska parlamentet, i den kurdiska militära styrkan Peshmerga och i det kurdiska självstyret (KRG) kan kristna utöva sin religion, sälja alkohol och bejaka sin kultur. Det är ett genomgående tema i de många mejl som kurder skickat till SVT efter måndagens publicering.

Ett annat tema är att endast KRG just nu står emot hotet från det sunniextrema och våldsbejakande ISIS. Det är därför Pershmerga nu mobiliserar och effektivt sätter stopp för ISIS offensiv, inte bara mot de kurdiska delarna utan också i angränsade områden som Niniveslätten.

Ett tredje tema är att kurderna länge varit utsatta för en lång och systematisk förföljelse. De har därför rätt till en självständig stat. Hur gränserna ska dras finns det olika åsikter om, men många anser att omtvistade områden som Ninive och Kirkuk självklart ska tillhöra ett framtida fritt och självständigt Kurdistan.

Om Nivine-slättens framtid

SVT:s video och artikel handlade specifikt om Ninive-slätten, ett litet område stort som Gotland. En central fråga för befolkningen där är områdets framtida status. Ska Ninive bli en del av KRG? Eller ska Ninive få självstyre? Vad händer om Irak faller samman? Hur ska då det lilla Ninive, utan en fungerande centralregering i Bagdad,  kunna stå på egna ben?

En del kurder ser det som självklart att Ninive är en del av ett framtida Kurdistan. Andra menar att det ska hållas en folkomröstning i området, något som KRG:s president Massoud Barzani också lovat.

Assyrier bekräftar oro

SVT har också fått många mejl från assyirer. De bekräftar oron för att Ninive ska tas över av KRG. De är tacksamma för att KRG gett de kristna och andra minoritetsflyktingar en fristad efter ISIS snabba offensiv i Irak. Men de säger också att ISIS inte hotat att gå in i Ninive och att de därför inte tror att Peshmerga gått in i Ninive för att skydda assyrierna och andra minoriteter där, utan för att långsiktigt ta kontroll över området.

De hävdar också att KRG vill göra kurder av assyrierna, tvinga på dem den kurdiska kulturen, det kurdiska språket och den kurdiska historieskrivningen och att de assyrier som sitter i parlamentet och finns i Peshmergan betalats med kurdiska pengar. Barzanis löfte om en folkomröstning, säger de, motsägs av andra uttalanden där han sagt att Ninive definitivt är kurdiskt.

Bilden av det som händer i det lilla Ninive ser med andra ord helt olik ut beroende på om den bektraktas med kurdiska eller assyriska ögon.

Mer information

Visa

Under en manifestation i Södertälje den 21 juni protesterade Assyriska Riksförbundet mot vad de kallade den kurdiska ockupationen av Ninive. Med anledning av detta publicerade Kurdiska Riksförbundet ett öppet brev.

Här är en färsk rapport från Assyriska riksförbundet om vad som hänt på Niniveslätten sedan den 25 juni i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer