Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns ett enormt intresse bland ukrainare för att gå med i EU, enligt SVT:s korrespondent på plats i Kiev. Foto: SVT

Statsminister Ulf Kristersson är på plats i Kiev

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Ulf Kristersson (M) är på plats i Kiev för att träffa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Besöket sker under stort hemlighetsmakeri och har inte utlysts i förväg. SVT är på plats som enda svensk media.

– Sverige kommer att fortsätta ge så mycket stöd som möjligt, säger statsministern vid en pressträff.

Efter mötet höll Zelenskyj och Kristersson en gemensam pressträff.

– Det är viktigt att mötas personligen, på plats, och med egna ögon se de hemska konsekvenserna av Rysslands orättfärdiga och provocerande aggression, säger Kristersson.

Kriget i Ukraina

Han framhåller Ukraina kan räkna med stöd från både Sverige och EU. Under februari kommer Sverige att besluta om ytterligare humanitärt stöd.

– Sverige kommer att fortsätta ge så mycket stöd som möjligt, säger Kristersson.

Från EU rör det sig enligt statsministern om minst 67 miljarder euro i militärt bistånd.

Archer till Ukraina ”så snart som möjligt”

På frågan om Sverige tänker förse Ukraina med Gripen-plan svarar Kristersson att det är möjligt, men att det inte är aktuellt just nu.

– Vi utesluter ingenting. Men samtidigt behövs en internationell överenskommelse för att kunna ta vidare steg.

Leveranser av övrigt krigsmateriel ska dock vara på väg enligt statsministern. Bland annat artillerisystemet Archer. Dock ville Kristersson inte specifiera när leveranserna väntas vara genomförda.

– När det gäller Archer kommer det att ske så snart som möjligt.

Besöket var Ulf Kristerssons första i Ukraina som statsminister. Här möter han Ukrainas president Zelenskyj. Foto: Regeringskansliet

Trängt läge i östra Ukraina

SVT:s ukrainakorrespondent Elin Jönsson var på plats som enda svensk journalist vid pressträffen i Kiev. På hennes fråga om situationen i Bachmut berättade President Zelenskyj om ett mycket svårt läge.

– Situationen där är den svåraste i hela vårt land just nu, säger Volodymyr Zelenskyj.

Han liknade staden Bachmut vid ett fort, som måste hållas.

– Tyvärr består det här fortet av människor, av kött och blod, och det här är priset vårt land betalar. Men våra soldater är uthålliga. Fortet står kvar och sköter sin uppgift. Och framförallt utplånar det kraften hos vår fiende.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Efrem Lukatsky/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet