Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joe Biden ska snart besöka Saudiarabien, något som väckt kritik. Statsvetaren Anders Persson svarar på tre frågor om besöket. Foto: Atef Safadi/Bandar Aljaloud

Statsvetaren om Bidens besök i Saudiarabien: ”Realpolitisk triumf över mänskliga rättigheter”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen landade USA:s president Joe Biden i Saudiarabien för ett möte med landets kronprins.

Enligt statsvetaren Anders Persson är syftet att normalisera ländernas relationer och att öka oljeproduktionen för att få bukt med inflationen i världen.

– Den här resan är verkligen en realpolitisk triumf över mänskliga rättigheter och internationell rätt, säger han till SVT Nyheter.

Joe Biden har avverkat en rad tunga möten under sin pågående resa i Mellanöstern.

Tidigare i veckan träffade han bland annat Israels förre premiärminister Benjamin Netanyahu i Tel Aviv och i dag möter han den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas på Västbanken.

Men det var mot det inplanerade mötet mellan Biden och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman som världens blickar riktades.

Efter att Saudiarabien under torsdagen meddelade att landet öppnar luftrummet för ”all flygtrafik”, däribland israeliska plan, planerade Biden under fredagen att göra den historiska flygningen direkt från Israel till det saudiska kungadömet.

– Alla ögon är riktade på huruvida Biden kommer att omfamna, eller i vart fall ta i hand eller på annat sätt hälsa på, Mohammed bin Salman. Samma person som han kallade för paria under sin valkampanj, sa Anders Persson, statsvetare och Mellanösternexpert vid Linnéuniversitetet inför mötet.

Resultatet blev en så kallad fistbump.

Vill öka oljeproduktionen

Enligt Anders Persson har Joe Biden flera syften med resan:

– Det första är att skapa någon form av normalisering igen i relationen mellan USA och Saudiarabien, som har varit ganska fryst sedan mordet på regimkritikern Jamal Khashoggi för fyra år sedan, säger han.

Det andra är, menar Anders Persson, att få till en normalisering av relationen mellan Saudiarabien och Israel, vilket är en fortsättning på Donald Trumps politik i regionen.

– Det tredje och fjärde är att stärka Bidens ställning på hemmaplan genom att få Saudiarabien att öka sin produktion av olja för att, förhoppningsvis, kunna pressa ned priset och få bukt med den skenande inflationen i västvärlden, säger han.

”Realpolitisk triumf”

Men det är inte utan svårigheter som presidenten försöker etablera kontroll över den världspolitiskt känsliga oljeregionen. Joe Biden har kritiserats från flera håll för sina försök att bjuda in Saudiarabien i värmen.

– Han förklarar det med att det realpolitiskt behövs för att möta de utmaningar som omvärlden och USA står inför just nu. Så den här resan är verkligen en realpolitiks triumf över mänskliga rättigheter och internationell rätt, säger Anders Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.