Statsvetaren: Utmaningarna är enorma

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu – och dennes rival Benny Gantz – på besök inför presentationen av sin kraftigt försenade fredsplan. En plan som ska ”skydda Trump från riksrätten och rädda Netanyahu från fängelse”, enligt palestinske premiärministern Mohammed Shtayya.

Planen har försenats så många gånger att somliga börjat tvivla på dess existens. Men vid lunch – amerikansk tid – ska den presenteras.

– Det har funnits en del läckor och de pekar åt samma håll; att det här är fördelaktigt för israelerna – det mest generösa som USA någonsin presenterat. På samma gång är det den sämsta dealen för palestinierna. säger Anders Persson, statsvetare vid Linnéuniversitetet, i Morgonstudion.

Abbas ska ha nobbat

Palestinska ledare har hela tiden hävdat att de inte bjudits in till förhandlingar om fredsplanen, men det motsades på måndagen av flera anonyma källor nära president Mahmud Abbas regering.

Enligt källorna har USA under de senaste månaderna skickat upprepade inbjudningar, vilka samtliga nobbats av Abbas.

– Trump hoppas de ska hoppa på tåget senare och att han kan pressa andra arabiska ledare att få med palestinierna i båten. Men just nu menar palestinierna att glaset är tomt och att det inte finns någonting att diskutera, säger Anders Persson.

Se en del av intervjun med Anders Persson från SVT:s Morgonstudion i videon ovan. Där berättar han varför flera bedömare menar att det inte är en slump att fredsavtalet presenteras just nu och vilka utmaningarna är för att avtalet ska gå i hamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.