• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Norrtälje i Stockholms län. Det brinner i en butiksbyggnad på Estunavägen i Norrtälje. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Foto: TT

Löfven: Att ändra i EU:s fördrag löser inte problem

Publicerad

På torsdagseftermiddagen höll statsminister Stefan Löfven (S) ett tal om hur Sverige ser på utvecklingen inom EU. De viktigaste frågorna som Sverige ska driva på i EU är bland annat jobb och ekonomi, miljö och klimat, fred och säkerhet.

I talet som hölls på Uppsala universitet tog statsministern bland annat upp det som hotar EU i dag.  Han nämnde populism, främlingsfientlighet och att Storbritannien är på väg att lämna EU.

– Vi som har ett politiskt ansvar för Europa måste nu på riktigt axla det ansvaret och leverera bättre svar på dagens utmaningar, sa Stefan Löfven.

Han talade om hur EU inte behöver några större stora organisatoriska projekt.

– Att ändra i EU:s fördrag är inte något som löser några större problem här och nu, istället ska vi fokusera på de viktiga grundfrågorna där EU skapar så stort mervärde för oss. Då är vi starka, sa Stefan Löfven.

”EU ska bli bäst...”

Sverige ska driva på EU i flera frågor slog han fast.

– EU ska bli bäst på digitalisering för att främja innovation. Vi ska driva på för att stärka jämställdheten. På sikt skulle med detta EU:s BNP kunna öka per capita med upp emot nio procent om kvinnor får tillträde till arbetsmarknaden.

Målet för samarbetet med EU är att bli bäst i världen på flera sätt, sa Stefan Löfven.

– EU ska vara den mest dynamiska marknaden där vi konkurrerar med den skarpaste konkurrensen, de bästa produkterna, de smartaste uppfinningarna, och den grönaste teknologin. Där ska EU vara.

Sverige kan gå med i EU:s bankunion

Även om Sverige valt att ställa sig utanför det monetära samarbetet kommer regeringen noga pröva frågan om att gå med i EU:s bankunion. Senast i november 2019 ska en utredning ha gjorts om vad som kan vara bra och dåligt med ett svenskt medlemskap.

– För mig är det naturligt att hela tiden utvärdera hur vi maximerar Sveriges inflytande i EU, säger Löfven.

”Gränskontroller kommer nog inte försvinna”

Stefan Löfven är beredd att kompromissa i de förhandlingar som nu pågår om en ny migrationspolitik inom EU. Han anser att de länder som inte tar emot flyktingar ska kunna bli av med ekonomiskt EU-stöd.

– Så länge som vi inte har fått ett fungerande system i EU, och så länge som inte ordningen och tryggheten kan garanteras, så kommer nog inte gränskontrollerna att försvinna i Europa, säger Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer