Foto: TT

Löfven om FN:s fredsarbete: ”Skyldiga Catalán att lyckas”

Publicerad

Statsministern är på plats i New York och medverkar på FN:s högnivåvecka. Under onsdagsförmiddagen, lokal tid, höll han ett anförande där han hyllade den svenska FN-medarbetaren Zaida Catalán som mördades tidigare i år.
– Vi är skyldiga Catalán och själva människosläktet att lyckas med fredsarbetet, sa Löfven.

Högnivåmötet om reformer av FN:s fredsfrämjande arbete sker på initiativ av Etiopien och är ett av de på förhand mest uppmärksammade händelserna under veckan.

Stefan Löfven inledde sitt anförande med att nämna den svenska FN-medarbetaren Zaida Catalán som tidigare år mördades tillsammans med den amerikanska FN-kollegan Michael Sharp under ett uppdrag i Kongo Kinshasa.

– Få saker inspirerar mig mer än energin, entusiasmen, kunskapen, viljan och beslutsamheten som våra yngre generationer besitter. Zaida Catalán hade allt det. Hon ägnade sitt liv åt att hjälpa andra, sa Stefan Löfven. Jag vill ta det här tillfället i akt och hedra dem som har förlorat sitt liv genom att ha tjänat freden, och jag vill ge våra djupaste kondoleanser till deras familjer.

”Vi måste göra allt för att undvika våld”

Han gick närmare in på målet för fredsarbetet till 2030 och att partnerskapet mellan FN och Afrikanska unionen är särskilt viktigt. Men även det mellan EU och FN som är av stor betydelse hoppas han ska kunna utvecklas ännu mer.

– Vi måste göra allt i vår makt för att undvika och förebygga våld, säkra att flyktingar inte riskerar sitt liv under flyktens resa och säkerställa att de värsta humanitära kriserna aldrig upprepas. Nu mer än någonsin behöver vi samarbeta för att förebygga dessa konflikter.

Hitta roten till konflikten

En annan viktig dimension av fredsarbetet är att man måste lära sig tackla grundproblemet, menar Löfven.

– Att kriser uppstått beror inte på att vi inte sett dem komma, utan att vi inte har kunnat besvara dem med rätt lösning.

Över 80.000 kvinnor och män har sedan 1948 deltagit i FN:s fredsarbete, och det har kostat, menar Löfven.

– Vi är skyldiga Catalán och själva människosläktet att lyckas med fredsarbetet, sa Löfven.

LÄS MER: Löfven träfade Trump för först gången

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer