Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här paret Mona Torp och Stein Magne Ranum berätta om kampen mot klockan när de fastnade i rasmassorna efter jordskredet i norska Gjerdrum. Foto: NRK

Stein grävde fram sin sambo ur rasmassorna: ”Jag var livrädd”

Uppdaterad
Publicerad

Samboparet Mona Torp och Stein Magne Ranum vaknade den 30 december av att väggen i deras sovrum rasade samman. Därefter följde tre långa timmar då de inte kunde göra annat än att ligga stilla i resterna av sitt hus och lyssna på grannarnas rop på hjälp.

Mona Torp och Stein Magne Ranum hade tur. Även om deras hus totalförstördes i jordskredet i Gjerdrum klarade sig båda två med endast lindriga skador. 

Men Stein Magne Ranum minns tillbaka på de skräckfyllda ögonblicken när han trodde att hans sambo hade försvunnit ner i skredet.

– Jag sprang ut ur sovrummet men ser inte henne. Men så ropar hon mitt namn och då grävde jag fram henne, berättar han för NRK.

”Jag blödde och frös”

I tre timmar låg de under våta dynor och väntade på att bli räddade.

– Jag var livrädd. Det tog så lång tid och jag blödde och frös. Vi låg där och hörde rop på hjälp men vi hade inte möjlighet att komma fram, säger Mona Torp.

– Vi kunde inte gå i den där kvickleran för då hade vi sjunkit ner. Men det var fruktansvärt att ligga och höra på det, fyller Stein Magne Ranum i.

Paret är tacksamma för all hjälp och stöd de fått efter händelsen. I dag flyttar de in i en lägenhet som de har fått låna tillsvidare.

– Alla vill hjälpa oss med ett eller annat. Jag är evigt tacksam att det finns så många godhjärtade människor, säger Mona Torp till NRK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer