Vid demonstrationen hade en person klätt sig i en dräkt som påminner om de den rasistiska organisationen Ku klux klan använder. Foto: TT

Demonstrerade i Ku Klux Klan-kläder – stenkastning vid finsk flyktingförläggning

Uppdaterad
Publicerad

En grupp asylsökande i staden Lahtis, i Finland, möttes i natt av våldsamma protester när de anlände till en nyinrättad flyktingförläggning. På plats fanns stenkastade demonstranter, varav åtminstone en var klädd som en medlem i Ku Klux Klan.

Bussen med de cirka 40 asylsökande personerna anlände till den nyöppnade flyktingförläggningen i Lahtis strax före klockan ett, natten mot fredag, rapporterar Yle. På plats väntade en till antalet lika stor skara demonstranter.

Det finska public service-företagets reportrar vittnar om att flera av de demonstrerande ska ha avfyrat fyrverkeripjäser mot bussen. De anländande flyktingarna, tio familjer med flera småbarn, skrämdes av demonstranterna, uppger Röda Korsets beredskapschef för Yle.

#flykt

Klädd som en KKK-medlem

Bilder på Yles svenskspråkiga hemsida visar en man med en finsk flagga i ena handen och en megafon i den andra – iförd en mundering mycket lik den som blivit signum för den amerikanska högerextremistiska organisationen Ku Klux Klan.

Enligt polisen var demonstranterna unga Lahtisbor.

– Vi har inga indikationer på att de ska ha varit organiserade, säger kriminalinspektör Martti Hirvonen, enligt AFP.

En greps av polis

Demonstranterna skapade oro på platsen tidigare på torsdagskvällen, innan de asylsökande anlänt. En av Röda Korsets medarbetare på plats utsattes för stenkastning i samband med att denne höll på att ordna med kaffe åt en vakt, skriver Yle.

Två av de uppåt 40 demonstranter som fanns på platsen har gripits av polis.

Fördöms av statsministern

Finlands statsminister Juha Sipilä fördömer attacken mot flyktingboendet i Lahtis, rapporterar nyhetsbyrån FNB. Sipilä skriver på Twitter att hot och våld som riktar sig mot asylsökare och migranter ovillkorligen måste fördömas.

Attackerna har också fördömts av finansminster Alexander Stubb och inrikesminister Petteri Orpo, som nu vill att säkerhetsåtgärderna skärps.

Lugn morgon i Lahtis

Efter torsdagnattens oroligheter vaknade de nyanlända, som kommit med buss till anläggningen i Lahtis via Torneå, till en avseevärt mycket lugnare tillvaro, rapporterar Yle.

Under fredagen väntas ytterligare fyra bussar anlända till anläggningen, även de med flyktingar som övernattat på ett tillfälligt boende i Torneå.

Flyktingförläggningen i Lahtis, som ligger i en nedlagd garnison i stadsdelen Hennala, väntas bli den största enskilda mottagningsanläggningen av flyktingar i hela Finland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet