Stephen Hawking ska tillsammans med miljardärer skicka en liten rymdsond till Alpha Centauri-systemet 40 biljoner kilometer bort. Foto: TT

Stephen Hawking vill skicka rymdskepp till närmaste stjärna

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske fysikern Stephen Hawking vill tillsammans med miljardären Yuri Milner satsa 100 miljoner dollar – nära en miljard kronor – på att skicka ett litet obemannat rymdskepp till närmaste solsystem. Även Facebooks grundare Mark Zuckerberg är med i projektet.

– Om vi människor vill överleva måste vi flytta till andra planeter, säger Stephen Hawking om miljardsatsningen.

Det närmaste solsystemet ligger 40 biljoner kilometer bort, och med dagens teknik skulle det ta runt 30.000 tusen år att resa dit, skriver BBC.

Enligt astronomer finns det en möjlighet att en planet liknande jorden kan finnas i Alpha Centauri-systemet. Genom att skicka iväg ett mini-rymdskepp, inte större än ett datachip, med ett solsegel, är det med hjälp av en laserstråle från jorden möjligt att resa i en hastighet av en femtedel av ljusets hastighet, enligt Yuri Milner.

Andra experter säger att de tror att det är en mycket svår uppgift, men inte en omöjlig en. Professor Hawking tror att detta kan bli möjligt inom 30 år.

– Det finns inga högre mål att sträcka sig mot än stjärnorna. Det är inte smart av mänskligheten att lägga alla sina sköra ägg i en korg, säger han till BBC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rymdprojekt

Mer i ämnet