Stephen Hawking. Foto: TT

Stephen Hawkings berömda avhandling lades ut på nätet – då kraschade universitetets sajt

Uppdaterad
Publicerad

Suget efter att läsa den världsberömde fysikern Stephen Hawkings tidiga doktorsavhandling visade sig vara stort. Så stort att Cambridge-universitetets sajt kraschat upprepade gånger sedan den tillgängliggjordes för fri nedladdning för omkring ett dygn sedan.

Redan 1966 skrev Stephen Hawking sin doktorsavhandling ”Properties of expanding universes”. Mer än ett halvt sekel senare är hans tidiga tankar fortfarande hett stoff bland fysiknördar och andra intresserade.

Natten till måndag gjordes avhandlingen om expanderande universum, som han skrev som 24-årig doktorand vid universitetet i Cambridge, för första gången tillgänglig för fri nedladdning via universitetets nätarkiv Apollo.

Bara timmar senare hade över 60.000 personer klickat sig in för att läsa den, rapporterar BBC.

På dokumentet, som nu lagts upp för gratis nedladdning i digital form, kan man se Stephen Hawkings namnteckning. Foto: Cambridge University/Stephen Hawking

Sajten har sedan avhandlingen lades ut bågnat under trycket och upprepade gånger kraschat som en följd av det stora intresset. På måndagskvällen gick det för stunden inte att komma in på hemsidan.

Kostade 65 pund

Tidigare har den som velat läsa Hawkings 134 sidor långa arbete i sin helhet behövt betala 65 pund till universitetsbiblioteket för att skanna en kopia, eller helt enkelt varit tvungen att ta sig till biblioteket.

Fysikprofessorn hoppas nu att tillgängliggörandet kan ”inspirera folk”.

”Vem som helst, var som helst i världen borde ha fri, obegränsad tillgång till inte bara min forskning utan till alla stora och ifrågasättande tänkares forskning som spänner över hela spektrat av mänskligt vetande”, säger Hawking själv.

Stephen Hawking, som nu är 75 år, har levt med nervsjukdomen ALS i över 50 år. Han är kanske mest känd för sin populärvetenskapliga bok ”A brief history of time”, på svenska ”Kosmos – en kort historik”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer