Donald Trumps ex-rådgivare Steve Bannon döms för trots mot kongressen. Foto: Alex Brandon/AP/TT

Steve Bannon döms för kongresstrots

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps förre rådgivare Steve Bannon döms för trots mot kongressen. Han riskerar två års fängelse, samt motsvarande runt två miljoner kronor i böter för att ha vägrat att låta sig höras om stormningen av Capitolium.

Juryn i rättegången mot Steve Bannon meddelade på fredagen att Donald Trumps före detta chefsstrateg döms för trots mot kongressen för att ha vägrat att låta sig förhöras i utredningen av den dödliga stormningen av kongressbyggnaden Capitolium den 6 januari i fjol.

68-årige Bannon förklaras skyldig till två fall av förseelse för att ha vägrat att samarbeta i utredningen.

Straffet är inte fastställt, men varje fall av kongresstrots kan ge mellan 30 dagar och ett års fängelse, samt böter upp till 100 000 dollar (motsvarande omkring en miljon kronor).

”Mörk dag”

Bannon var en av USA:s tidigare president Donald Trumps närmaste rådgivare i presidentvalskampanjen 2016. Året därpå utsågs han till den dåvarande presidentens chefsstrateg i Vita huset. Bannons försvar anförde under fredagens slutplädering att utredningen är politiskt motiverad.

Åklagaren Molly Gaston framhöll att attacken representerar en ”mörk dag” i USA:s historia.

– Det finns inget politiskt med att utreda varför den 6 januari hände och att se till att det aldrig sker igen, sade hon enligt Reuters.

Misstänks för planering

Enligt det kongressutskott som utreder stormningen talade Bannon med Trump två gånger dagen före attacken.

Dessutom ska han ha deltagit i ett planeringsmöte på Hotell Willard i Washington. Hotellet uppges ha fungerat som en ”ledningscentral” för försöken att förhindra Joe Biden att ta över som president.

Under rättegången spelades även ett ljudklipp från Bannons podcast upp, i klippet hörs ex-rådgivaren säga orden ”helvetet kommer att braka loss i morgon”.

Domen är den första av sitt slag sedan 1974, då en domare fann G. Gordon Liddy, en konspiratör i Watergateskandalen, skyldig för trots mot kongressen. Rättegången mot Bannon pågick i fem dagar och juryn bestod av åtta män och fyra kvinnor. Staffet meddelas den 21 oktober.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Steve Bannon ansågs vara en av de mest inflytelserika personerna i amerikansk politik under sina månader hos president Trump. Men vem är han? Foto: TT/Eduardo Munoz Alvarez

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.