Trump och Bannon från tiden då de stod varandra nära. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trump: Bannon har tappat förståndet

Uppdaterad
Publicerad

Mötet i Trump Tower mellan presidentens son och en grupp ryssar sommaren 2016 beskrivs av Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon som ”landsförräderi” och ”opatriotiskt”.
Efter avslöjandet i en ny bok hävdar president Trump att Bannon ”tappat förståndet”

Intervjun med Bannon sker i boken ”Fire and Fury: Inside the Trump White House” skriven av författaren Michael Wolff.

Boken bygger på omkring 200 intervjuer med personer i och omkring den amerikanske presidentens innersta cirkel och beskrivs av The Guardian som ”explosiv” i sitt innehåll. En av intervjuerna är med presidentens tidigare chefsstrateg Steve Bannon.

Trump rasar mot Bannon

President Trump rasar efter publiceringarna mot Bannon.

”Steve Bannon har inget att göra med mig eller mitt presidentskap. När han fick sparken förlorade han inte bara sitt jobb, han förlorade förståndet”, skriver Trump i ett uttalande, enligt Reuters.

Trump säger också att Bannon försöker ge intrycket att han hade inflytande i Vita huset. I själva verket träffades de två sällan på tu man hand, enligt presidenten, som också anklagar sin tidigare chefsstrateg för att ha läckt falska uppgifter till medierna under sin tid i Vita huset.

Talar om mötet i Trump Tower

I boken talar Steve Bannon i hårda ordalag om det möte som hölls i Trump Tower i New York i juni 2016 mellan bland annat presidentens son, Donald Jr, hans svärson Jared Kushner, dåvarande kampanjledaren Paul Manafort och ytterligare minst fem personer med misstänkta kopplingar till Ryssland.

Ett möte som skulle leda till att kampanjteamet fick tillgång till skadlig information rörande Hillary Clinton men som nu istället har uppmärksammats i samband med de pågående Rysslandsutredningarna.

”Borde ha ringt FBI”

I intervjuerna med Michael Wolff uppges Bannon raljera över hur kampanjteamet skötte kontakterna med de ryska motparterna.

“De tre seniora personerna i kampanjteamet tyckte att det var en bra idé att hålla ett möte med en utländsk regering inne i Trump Tower, i konferensrummet på 25:e våningen – utan advokater. De hade inga advokater”, säger han.

Och fortsätter.

”Även om du tänkte att det här inte var förrädiskt, opatriotiskt, eller dålig skit, och jag råkar tycka att det var allt det, borde du ha ringt FBI omedelbart”, säger Bannon.

Borde skötts av advokater

Bannon säger vidare i intervjun att han anser att mötet borde ha hanterats av kampanjens advokater som senare kunde läcka den eventuella skadliga informationen till nyhetsmedier och att de seniora personerna aldrig borde ha kommit nära den typen av information.

“Du ser den inte, du vet inte om den, för du behöver inte... men det var den typen av rådgivare de hade”, säger Bannon enligt The Guardian.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer