Kirgizer i huvudstaden Bisjkek som uppges köa för att anmäla sig som frivilliga soldater i konflikten med Tadzjikistan under fredagen. Foto: TT

Stigande dödstal efter bruten gränsvapenvila

Publicerad

Kirgizistan anklagar Tadzjikistan för att beskjuta gränspatruller, trots att de två länderna sagt sig vara överens om att lägga ned vapnen i den pågående gränskonflikten mellan de två länderna.

Minst 24 personer har dödats i de senaste sammandrabbningarna.

Ledarna för de tidigare Sovjetrepublikerna Kirgizistan och Tadzjikistan beordrade respektive länders militär till omedelbart tillbakadragande från ett gränsområde mellan de två länderna. Beskedet kom från det pågående regionala toppmötet i Uzbekistan på fredagen.

Men vapenvilan varade inte länge, om än alls.

Gränspatruller besköts

Kirgizistan uppgav att landets gränspatruller beskjutits av tadzjikiska styrkor, och sent på fredagskvällen uppgavs att minst 24 personer dödats i utsatta Batkenregionen där gränsen går. Ett 50-tal personer hade skadats enligt tidigare uppgifter från hälsodepartementet.

Sammandrabbningar inträffar stundtals utefter den närmare 100 mil långa gränsen. I de senaste skärmytslingarna har flera personer dött och ett okänt antal har skadats.

Kirgizistan sade också att Tadzjikistan använt sig av stridsvagnar och bepansrade fordon och att man avfyrat granater mot grannlandet.

Uppgifter från myndigheter i Tadzjikistan var knapphändiga.

Gränsområden evakueras

Den kirgiziska delen av gränsområdet har evakuerats och omkring 19 000 människor har tvingats lämna Batken där sammandrabbningarna varit som mest intensiva, enligt organisationen Röda Halvmånen.

De två länderna har haft en utdragen konflikt om området, samt om en vattenreservoar inom detta.

I fjol dödades över 50 människor vid den omstridda gränsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer